Köprü güzergâhı için yapılan çalışmalarda,
İstanbul'un gelişimi,
trafik durumu gibi etkenler göz önünde bulundurularak "
Tarabya-
Beykoz" hattı kabul gördü.
Bakanlık, "Tarabya-Beykoz" hattını belirlerken, Boğaz'ın farklı 6 yerinde uygulanabilirlik çalışması yaptı. Uygulanabilirlik çalışması neticesinde 6
köprünün toplam maliyeti 30 milyar dolar olarak belirlendi. Buna göre, üçüncü köprünün ortalama maliyeti 5 milyar doları bulacak.
İstanbul'a üçüncü köprü için yapılması planlanan güzergâhlar, "Nakkaştepe-
Ortaköy, Vaniköy-
Arnavutköy,
Çubuklu-
Yeniköy, Beykoz-Kireçburnu, Yuşatepesi-Rumelikavağı ve
Garipçe-
Poyrazköy" hattından oluşuyordu.
Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, 6 köprü için yapılan fizibilite çalışmalarında ortaya çıkan 30 milyar dolarlık yatırım konusunda şunları söyledi: "İstanbul için düşünülen üçüncü köprü için 6 güzergâh belirlendi. Her bir köprü kendi içinde değerlendirildi. Her köprünün ayrı maliyeti ortaya çıktı. Köprünün inşa edileceği yere göre yatırım tutarı değişti. Bir köprü için 5 milyar dolar gerekiyorsa, diğer köprü için 6 milyar dolar gerekebiliyor. Buradan İstanbul'a 6
Boğaz Köprüsü yapılacak diye bir anlam çıkmasın. Ayrı ayrı yapılan fizibilite çalışmaları üçüncü köprünün yerini belirlemek için yapılmıştır. Her bir köprünün maliyetini topladığınızda 30 milyar dolar etmektedir. İstanbul'a 30 milyar dolarlık 6 köprü inşa edilmeyecektir."
Fransız Vinci, üçüncü köprüye talip
Dünya küresel krizle boğuşurken Fransa'nın önde gelen şirketlerinden Vinci, geçen hafta
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a üçüncü köprü ve otoyol brifingi verdi. Vinci, İstanbul'da büyümenin
Anadolu yakasında olacağını belirterek, hafif raylı sistemlerin trafiği rahatlatacağını kaydetti. Vinci, İstanbul'a yapılacak üçüncü köprüye ve ihaleye çıkılacak otoyollara talip olduğunu vurguladı.