KKTC Din İşleri Başkanı Yusuf Suiçmez, geceyi, Peygamber Efendimiz'in (sas) halasının kabrinin bulunduğu camide gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Bu sayede Rum tarafında kalan kültürel değerlere sahip çıkılması adına önemli bir fırsat yakaladıklarını kaydetti. Rum tarafının da özel günlerde kuzey tarafına geçerek, farklı etkinlikler düzenlediklerini ifade eden Suiçmez, bu tür organizasyonların ada halklarının kaynaşmasına vesile olabileceğini dile getirdi. Programı, geleneksel hale getirmeye çalışacaklarını da sözlerine ekledi.
Kadir Gecesi kutlamalarına katılmak isteyen
Kıbrıslı vatandaşlar, günler öncesinden KKTC Din İşleri Başkanlığı'na isim yazdırdı. Rum tarafının belirlediği koşullara göre karşıya geçmek için KKTC vatandaşlığı şartı getirildi. Bundan dolayı Kıbrıs'a sonradan giden Türkiyeli Türklerin başvuruları kabul edilmediği için karşıya geçemedi. Rum tarafı, ayrıca 1974'ten sonra Kıbrıs'a yerleşen Türk vatandaşlarının da kutlamaya katılmalarına vize vermedi. İbadete kapatıldıktan sonra Sultan Hala Camii uzun yıllar kaderine terk edilmişti. Camiinin
restorasyon çalışmaları 2005 yılında bitirilebildi.
CAMİLER DOLDU TAŞTI
Kadir Gecesi, Türkiye'de de okunan Kur'an-ı Kerim'ler, yapılan vaazlar ve dualarla idrak edildi. Yediden yetmişe camilere koşan inananlar, yapılan dualara eşlik ederek gecenin manevi feyzinden istifade etti.
Sultanahmet, Fatih,
Beyazıt,
Süleymaniye ve
Eyüp gibi tarihî camilerin yanı sıra mahalle camilerinde de cemaat avlulara taştı.