George
Washington Üniversitesi
Ulusal Güvenlik Arşivi yöneticisi Thomas S. Blanton'un açıkladığı belgelere göre,
o subayın adı; Vasili Arhipov.
O yıllarda ABD istihbaratı, Küba'ya Sovyetler tarafından
füze yerleştirildiğini, ancak ateşleme sistemlerinin henüz bu ülkeye varmadığını öğrenmişti. 22
Ekim 1962 günü
Sovyetler Birliği'nden bu parçaları taşıyan gemilerin yola çıktığı öğrenilince durum ABD Başkanı J.F. Kennedy'ye iletildi. Kennedy televizyon aracılığıyla gemilerin geri gönderilmesini talep etti. Ancak Sovyet lideri Nikita Kruşçev bu talebi dikkate almadı. Füze malzemelerini taşıyan Sovyet gemileri Küba'ya doğru yaklaşırken, Başkan Kennedy, Küba'nın
denizden abluka altına alınması ve ülkeye girmeye çalışan gemilerin batırılması emrini verdi.
Tüm dünya krizin nasıl sonuçlanacağını merak ediyordu. Bu sırada ABD'nin attığı su bombaları denizaltının üzerinde patlıyor ve içeridekilerin kafasına adeta çekiç gibi iniyordu. Moskova'yla da iletişimin kurulamaması içeride sinirleri iyice germişti. Ardından Kaptan Valentin Savitsky kararını açıkladı.
Denizaltı batma pahasına destroyerlere ateş açılacak ve ABD gemileriyle beraber okyanusun derinliklerini boylayacaklardı.
Ancak kararı uygulamak için yardımcılarının da onayına ihtiyacı vardı ve bu durumda Arhipov devreye girdi. Kaptan ve diğer yardımcıyla da konuşarak onları da ikna etti ve füzenin ateşlenmesini engelledi. Birkaç saat sonra ise Kruşçev ve Kennedy anlaştıklarını açıkladı ve kriz sona erdi. Kriz sona erdikten sonra Arhipov görevine devam etti. 1975 yılında Kirov Deniz
Harp Okulu'nun başına getirilen Arhipov, 1985 yılına kadar bu görevini sürdürdü. 1991 yılında ise verdiği karardan çok kimsenin haberi olmadan öldü.