Ankara 9. İdare Mahkemesi, 27 yıl süren ve
dava dosyalarının kaybolması nedeniyle bitirilemeyen Devrimci Sol Ana Davası nedeniyle,
terör örgütü
DHKP-C'nin bir süre önce öldüğü öne sürülen lideri Dursun
Karataş'a tazminat ödenmesine hükmetti.
27 yıldır süren dava
Karataş'ın avukatları "tazminat" değil "özür" beklediklerini belirterek
Adalet Bakanlığı'na başvururken,
bakanlık bu talebi yanıtlamadan kararı temyiz etti. Bakanlık, 27 yıllık yargılama süresi için, "Yargılamanın uzunluğu ya da kısalığı izafi" (göreceli) görüşünü dile getirdi.
Devrimci Sol davasının 27 yıldır bitirilememesi, devletin uzun yıllardır yurtdışında aradığı ve çeşitli ülkelerden iadesini talep ettiği Karataş'a tazminat ödeme yükümlülüğüyle karşı karşıya gelmesine neden oldu.
Halkın Hukuk Bürosu avukatları, 2004'te Ankara 9. İdare Mahkemesi'ne Karataş için başvuru yaptı. Avukatlar, aralarında Karataş'ın da bulunduğu 1243 sanığın 1981'de
İstanbul 1.
Ordu Komutanlığı 2 No'lu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi'nde yargılanmaya başladığını, davanın halen bitirilemediğini belirterek, 1000 YTL tazminat isteminde bulundu.
Adalet Bakanlığı, 1243 kişi hakkındaki yargılamanın askeri mahkemeden
sivil mahkemeye taşındığını, yargılamanın uzunluğu veya kısalığının izafi (göreceli) olduğunu savundu. Ankara 9. İdare Mahkemesi, bu savunmayı yerinde bulmayarak, bakanlığı iadesini yıllardır talep ettiği Karataş'a 1000 YTL tazminat ödemeye mahkûm etti.
Kararda,
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve anayasaya göre davaların süratle sonuçlandırılması gerektiği anımsatıldı.
Kararda, 31 çuval ve 4 bin sayfa tutarındaki dava dosyasıyla ilgili yargılamanın sürdüğü belirtildi. Manevi tazminatın zenginleşme değil, olaydan duyulan elem ve ıstırabı hafifletmeye yönelik olduğunun ifade edildiği kararda, AİHM'nin, Fransa'da 12 ve 8.5 yıl süren iki farklı davada uzun yargılama süresini tazminat nedeni saydığı anımsatıldı. Bu nedenle Karataş'a da 1000 YTL
manevi tazminat ödenmesi gerektiği bildirildi.
MİLLİYET