Buna göre, 28
Şubat tarihi itibariyle gelir testi yaptırmak için yaklaşık 3 milyon 300 bin kişi başvuruda bulundu. Bu kişilerin bilgileri, tapu ve
banka kayıtlarından sorgulandı. Yapılan
sorgulama sonucunda, 2.3 milyon kişinin gelirinin 200 liranın altında olduğu belirlendi. Bu kişilerin
primleri devlet tarafından karşılanırken, hiçbir
ücret ödemeden sağlık hizmeti alabilecekler. Yine testlerden 850 bin kişinin aylık 200 lira ile 700 lira arasında bir geliri olduğu saptandı. Bu kişiler de aylık 35 lira prim karşılığında sağlık hizmetinden yararlanacak. 100 bin kişinin gelirinin ise 700 lira ile bin 400 lira arasında olduğu tespit edildi. Bu kişiler ise aylık 106 lira prim karşılığında devletten sağlık hizmeti alacaklar. İki aylık süre içinde yapılan testlerde 23 bin kişinin aylık gelirinin ise bin 770 liranın da üzerinde olduğu belirlendi. Bu kişiler ise en üst limit olan 212 lira üzerinden prim ödeyerek, sağlık hizmetlerinden faydalanacak. Yapılan testler sırasında yıllardır konuşulan ‘Mercedesli yeşil kartlıların’ bir kısmı da tespit edildi.
Tapu kayıtlarında yapılan sorgulamalarda, birden fazla dairesi olan, üzerine kayıtlı birkaç aracı bulunan, hatta
taksi plakası ve arsası olan kişilerin de yeşil kartlı olduğu görüldü. Bu kapsamdaki kişiler aylık geliri bin 770 lirayı geçen üst limit içine alındı ve yasada belirlenen en üst limit olan 212 lira düzeyinde prim ödemesi kararlaştırıldı.
29 Şubat son değil, başvurular sürüyor
Öte yandan SGK yetkilileri, kamuoyunda bilinenin aksine gelir testlerinin 29 Şubat tarihinde sona ermediğini bildirdiler. Yetkililer, yeşil kartının vizesi önümüzdeki aylarda dolacak olan kişilerin de, vizesi dolduktan sonra gelir testi yaptırabileceğine dikkat çektiler. Yetkililer, hiçbir geliri olmayan vatandaşların önümüzdeki günlerde yine testlerini yaptırabileceklerin belirterek, vatandaşların paniğe kapılmaması gerektiğini ifade ettiler.