Binlerce yıllık
mağaralarda yaşayan 20
aile; yol, okul ve sağlık ocaklarının da yapılması halinde mağaraları asla terk etmeyeceklerini ifade etti.
Geçmişte sadece Hasankeyf'te olduğu sanılan mağara
yaşamı, Antik kentte sona ererken,
Batman'a bağlı Çay üstü köyünde devam ediyor. 220 nüfuslu köyde mağara yaşamı zorunluluktan değil, yaşam biçiminden... 10 bin yıllık tarihi geçmişleri olduğu tahmin edilen mağaralarda yaşayan köylüler, kışın sıcak, yazın serin olma özelliği nedeniyle
çekici buldukları mağara yaşamını aynı zamanda nostaljiyi yaşatmak için sürdürdüklerini belirtiyor.
KLİMA SERİNLİĞİ VEREN TAŞ KOLTUK
Şark odası şeklinde döşenmiş mağaralar adeta
modern bir
otel odasını andırıyor. Kasetçalar, televizyon ve
buzdolabı gibi her türlü mekanik ve
elektronik eşyanın bulunduğu mağaralarda bulunan taş
koltuk en değerli köşelerden biri.
Klima gibi bir serinlik veren taş koltukta oturmak insanı rahatlatıyor.
MAĞARA HUZUR VERİYOR
Çayüstü köyündeki mağara evlerin en orta yerinde köy
muhtarı Mesut Ekinci oturuyor. Köyde okul olmaması nedeniyle çocuklarının Batman'da yaşadıklarını söyleyen Muhtar Mesut Ekinci, eşinin ve kendisinin köyden kopamadıklarını belirtiyor. Mağaranın kendisine huzur verdiğini belirten Muhtar Ekinci, "Birçoğuna ilkel gelebilir, ancak bu bir yaşam biçimi.
Elektrik olduğu için
Televizyon izleyebiliyor, buzdolabı ve diğer elektronik cihazları kullanabiliyoruz. Köyümüzün eksiği okul ve sağlık ocağıdır. Bir de yol sorunumuz var. Köy nüfusunun az olması ve yol yapımının 2 milyon lirayı bulması nedeniyle yolumuz yapılmıyor." dedi.
TORUNLARIMIZ DA BURAYI KULLANACAK*-
En önemli 3 sorunlarının çözülmesi halinde köyde yaşamlarını sonuna kadar sürdüreceklerini ifade eden Muhtar Ekinci, "Çatışma döneminde köyümüz boşalmıştı. Ancak 2000 yılından itibaren köye dönüşler tekrar başladı. Nüfusumuz sürekli artıyor. Şu anda köyümüzün nüfusu 220. Babam burada doğdu, dedem de, onun babası da ve en büyük dedelerimiz de burada doğup, mağarada yaşadılar. 3-4 asırdır Beda köyünde mağaralarda yaşıyoruz. Bizden öncede binlerce yıldır bu mağaralarda insanlar yaşamış. İnşallah çocuklarımız ve torunlarımız da burada yaşayacak ve tarihini, kültürünü yaşatmaya devam edecek." şeklinde konuştu.