Uluslararası Stratejik
Araştırmalar Kurumu (
USAK) Başkanı Laçiner, "
Türkiye'nin
terör örgütü
PKK ile mücadelede ilk kez bu kadar
teknik ve başarılı
operasyonlar yapabildiğini" belirtti.
"ABD'nin de 1
Mart tezkeresinin reddinin ardından askıya aldığı PKK'yı
tasfiye sürecinin şimdi yeniden başlatılmış göründüğünü" ifade eden Laçiner, "Bunları üst üste koyduğumuz zaman; dışarıda ABD ile Türkiye arasında, içeride de ordu ile hükümet arasında uyum devam eder, hata ve olağanüstü bir gelişme olmazsa 2008 yılı PKK'nın son yılı olabilir. Gelecek yılı, PKK'nın sahneden silindiği yıl olarak görmek mümkün" dedi.
-"ASKERİ ÖNLEMLER KEMOTERAPİ"-
"Böylece PKK'nın marjinalleşmiş, yığınsal desteğini kaybetmiş, bölgedeki nüfusu tamamen ortadan kalkmış bir örgüte döneceğini" anlatan Laçiner, "ancak PKK'nın yerini başka terör örgütlerinin alması tehlikesinin de bulunduğuna" işaret etti.
"Bu nedenle Türkiye'nin askeri operasyonlarını
ekonomik, sosyal, hukuki ve siyasal önlemleri içeren
sivil operasyonlarla desteklemesi gerektiğini" belirten Laçiner, "yeni bir af yasasına gerek olmadığını, mevcut yasada ufak değişikliklerin yeterli olacağını, ancak önemli olanın dağa çıkış nedenlerini ortadan kaldırmak olduğunu" dile getirdi.
Laçiner, askeri önlemleri de "kemoterapi" tedavisine benzeterek, "Bir topluma çeyrek asır boyunca kemoterapi uygularsanız sorunlar kangrenleşir, kronik hale gelir.
Kemoterapiye güvenerek sorunu çözdüğümüzü düşünemeyiz. Başka önlemler alınması ve yeni
kanser oluşturucu noktaların temizlenmesi lazım" dedi.
"Ancak Türk ordusunun da operasyonlarla yeni nesil bir ordu haline gelmeye başladığını ve Türk ordusunda zihniyet devrimi yaşandığı" görüşünü dile getiren Laçiner, "ordunun teknolojik anlamda yeni çağın ordu anlayışına yaklaşmakta olduğunu" bildirdi.
-"BAHARA KADAR SÜRER"-
"Operasyonların ucu açık, aylarca ve ihtiyaç olduğu sürece yapılabileceğine" işaret eden Laçiner, "kış aylarında yapılmasının da
terör örgütü için daha fazla dezavantaj olduğunu" söyledi.
"Örgütün çok fazla manevra sahası bulamadığını,
lojistik,
ulaşım ve iletişimde ciddi problemler yaşadığını, ilk hava saldırılarında lider kadrosundan ölen ve yaralananlar olduğunu" kaydeden Laçiner, "İpi çekilen terör örgütünün çok ciddi dağılma sürecine girdiğini" ifade etti.
Laçiner, "Önümüzdeki günlerde operasyonlar biraz daha kolay olacak. Örgüt daha çok hata yapmaya zorlanmış olacak" dedi.
"Operasyonlarla örgütün baharda diri bir şekilde ortaya çıkmasının da engellenmeye çalışıldığını" belirten Laçiner, "Şehirlere dağıldılar. Baharda şehirlerden geri kamplara gelecekler, gelsinler. Türkiye'nin uçağı, bombası bitmiyor ki, Mart'ta,
Nisan'da yine vurulur. Bütün mesele bu operasyonlar için uygun olan şartların oluşturulmuş olmasıdır. Bunu devam ettirmektir. Bunu da Türkiye bahara kadar devam ettirecek gibi görünüyor" diye konuştu.
-"PKK İLE YOLLARINI AYIRMAK ZORUNDA"-
"
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud
Barzani'nin de eninde sonunda PKK ile yollarını ayırmak zorunda olduğunu" söyleyen Laçiner, "Ülke içinde,
seçmen kademesinde, ABD,
Avrupa ve dünya bazında PKK şu anda büyük bir yük. Eğer Barzani PKK ile yolunu ayırmazsa Barzani ile ABD,
Ankara ve daha birçok güç arasında görüş farklılıkları artar ve bu krize doğru yol alır. Bunu da hiç kimse PKK için göze almaz. Aynısını DTP için de söylememiz mümkün" dedi.
"Nitekim, Türkiye-ABD ilişkilerinin
1 Mart tezkeresi öncesine dönmeye başladığı" görüşünü de dile getiren Laçiner, "Barzani'nin son çıkışını devam ettirmesi durumunda,
Washington ile arasındaki makasın açılmaya başlayacağını" ifade etti.
"Ayrıca, operasyonlar sürerken Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin, hatta Barzani ya da Irak'tan başka bir yetkilinin Türkiye ziyaretinin çok büyük kazanım sağlayacağını" savunan Laçiner, "Irak'tan birinin ziyaretinin, Ankara'ya gelip eleştiride bulunsa bile Türkiye'nin operasyonlarını tasvip ediyor olması anlamına geleceğini" belirtti.
Laçiner, "bu durumda kimsenin Türkiye'ye '
diyalog yolunu dene' gibi bir söz söyleme fırsatının kalmayacağını" dile getirdi.
-"İLİŞKİLER TAMİRAT AŞAMASINDA"-
"Artık Türk-
Amerikan ilişkilerinde de tamiratın başladığını" belirten Laçiner, "bundan sonraki aşamanın, Orta Doğu'da gerçek anlamda stratejik
ortaklık olması gerektiğini" ifade etti.
Laçiner, "
sınır ötesi operasyonlarda yapılan
işbirliğinin, bu ortaklığın Soğuk
Savaş sonrasındaki en somut hali olduğunu" bildirdi.
"ABD'nin, yalnızca
İngiltere ve İsrail'le benzer ilişki içinde olduğunu" anımsatan Laçiner, "Geçmişteki sınır ötesi operasyonlarda da ABD'nin Türkiye'ye verdiği istihbarat bilgileri vardı, ama bu kadar düzenli ve yoğun değildi. Bunu Barzani'ye rağmen yapıyor. Dolayısıyla bundan sonraki dönem Orta Doğu'daki Türk-Amerikan stratejik ortaklığının kök salması dönemi olabilir" diye konuştu.
-"U-DÖNÜŞÜ TÜRKİYE'DE"-
Laçiner, ABD'nin politikasında bir U-dönüşünün olduğuna ilişkin yorumların hatırlatılması üzerine, "asıl U- dönüşünün ABD'de değil, Türkiye'de olduğunu" savunarak, şu görüşleri dile getirdi:
"Nisan ayındaki Türkiye ile
Aralık ayındaki Türkiye arasında dağlar kadar fark var. Aynı insanlar, aynı başbakan, aynı
generaller var, ama baktığınız zaman, sanki ilkbaharda birbirine düşman gibi yansıtılan insanlar, şu anda omuz omuza çalışıyorlar. Bu çok büyük bir U-dönüşüdür.
Askeri kanat, ilkbaharda Amerikan askerleriyle çarpışıp çarpışmayacağını merak ediyordu, dünya medyası önünde açıkça konuşuyordu. Ama bugün geldiğimiz noktada 'Amerikan istihbaratından yararlanacağız, ilişkiler sürecek, işbirliği devam edecek' deniyor, bu da çok büyük bir U-dönüşüdür. Biz Türkiye olarak 'ABD, PKK'yı destekliyor' diyorduk, şu anda 'ABD, PKK'yı bitirmeye çalışıyor' diyoruz. Bu da bir U-dönüşüdür."
Laçiner, "operasyon öncesi yürütülen diplomatik faaliyetler ile uluslararası toplumdan çok fazla
itiraz gelmesinin engellediğini" de belirterek, "Türkiye, belki de
Cumhuriyet tarihindeki en iyi diplomatik operasyonlarından birini yapmış oldu" dedi.
AA