Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat
Demirel'in şirketlerine
Türkiye Halk Bankası'ndan usulsüz
kredi verildiği ve
bankayı 159 milyon YTL zarara uğrattıkları gerekçesiyle 8
sanık hakkında açılan
dava, Yargıtay'ın bozma kararının ardından
İstanbul 4. Ağır
Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlandı. Egebank'a el konulmasından sonra başlayan ve 6 yıldır süren davada,
mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına uyularak bankanın zararının tam olarak ne olup olmadığının belirlenebilmesi için dosyayı, bilirkişiye gönderdi.
TAM YETKİ İSTEDİLER
Uzman emekli bankacılardan oluşan 3 kişilik bilirkişi
heyeti, hazırladıkları raporu mahkemeye gönderdi. Bilirkişi, 13 klasörlük dava dosyasını tek tek incelediğini beyan etti, fakat bir sonuca ulaşamadıklarını kaydetti.
Dava dosyası ile ekleri olan 13 klasörü tek tek taradıkları halde bankanın en son kalan bakiye alacağının ne kadar olduğunu tespit edemediklerini anlatan bilirkişi, sonuç alabilmeleri için mahkemeden tam
yetki ve bazı belgeleri istedi. Demirel'in eski şirketlerine dair her türlü
hesap hareketlerini isteyen bilirkişi, belgelerin bulunduğu taktirde bir sonuca ulaşabileceklerini ve banka zararının tam olarak ne olduğunu hesaplayabileceklerini açıkladı. Heyet, banka kayıtları üzerinde mahallinde inceleme yetkisi verilmesini istedi.
'Krediyi ödedim'
Demirel, konuyla ilgili açılan ilk davada borcunu ödediğine dair belgeleri mahkemeye sunmuş ve
beraat etmişti. Bankanın davayı temyiz etmesi üzerine dava bozulmuş ve yeniden yerel mahkemede görülmeye başlanmıştı. İstanbul 4.
Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6 yıl önce açılan davanın 8 şüphelisi, hakim karşısında suçlamaları reddetti. Şüphelilerden Yahya
Murat Demirel, 11
Eylül 2001 tarihinde verdiği ifadesinde, Halk Bankası ile bir
protokol yapıldığını, bu protokol gereği 1998-1999-2000 yıllarında bankaya ödeme yapıldığını, geriye 23 milyon dolar kaldığını, alınan kredilerin fazlasıyla teminata bağlandığını iddia etmişti. Demirel, yüzde 80'i ödenen kredinin geriye kalan yüzde 20'si için bankaya teminat verildiğini söylemişti.
YENİ ŞAFAK