Dağlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara kullanımının azalmasında 19 Temmuzda
restoran, kafe, bar ve kahvehaneleri de kapsayacak şekilde genişleyen ''dumansız
hava sahası''
uygulamasının önemli katkı sağladığını, Dünya
Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi gereği 1 Ocak 2010'dan itibaren yürürlüğe girecek sigara paketlerindeki resim uygulamasının da bunu
destekleyeceğini söyledi.
Söz konusu
sözleşme gereği, Türkiye'de satılan sigaralarının bir yüzünün yüzde 65'ini kapsayacak şekilde, zararları ile ilgili resimleri içeriğini anlatan Dağlı, ''sigara kullanımına başlanması veya bırakılmasında etkinliği tartışılmaz olan resim uygulamasına geçiş önemli bir adım ancak yetersiz'' dedi.
Çoğu ülkede uygulamanın başarıyla yürütüldüğünü ve resimlerin paketlerin her iki yüzün de yer aldığını anımsatan Dağlı, şöyle konuştu:
''Resimli sağlık uyarılarının sigara içenleri
sigarayı bırakmaya özendirdiği kanıtlanmıştır. Brezilya'da sigara içenlerin üçte ikisi (yüzde 67) uyarıların sigarayı bırakma istediği uyandırdığını, Kanada'da sigara içenleri yarısına yakını (yüzde 44) uyarıların sigarayı bırakma motivasyonlarını arttırdığını söylemiştir. Singapur'da sigara içenlerin dörtte birinden fazlası (yüzde 28) uyarılar sayesinde daha az sigara içtiklerini, Tayland'da ise sigara içenlerin yarısına yakın kısmı (yüzde 44) resimli uyarıların bir ay sonra sigarayı bırakma olasılığını önemli oranda arttırdığını ifade etmiştir.
Yapılan araştırmalar resimlerin ne kadar etkin olduğunu gösteriyor, ancak Türkiye'de uygulamada resimlerin sadece bir yüzde olması önemli bir handikap. Çünkü firmalar, sergileme
düzenlemesindeki eksiklik nedeniyle, resimli olan yüzü değil diğer yüzü raflarda sergileyecektir. Bu da etkinliğinin ne kadar yüksek olduğu anlaşılan uygulamanın başarı şansını düşürecektir.''
Dağlı, uygulama ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun (
TAPDK) belirlediği resimli uyarıların paketlerde yer alacağını anımsatarak, TAPDK kurul üyelerine bu uygulamanın etkisinin artırılmasında önemli görev düştüğünü bildirdi.
Üst kurulda 6 üye bulunduğunu hatırlatan Dağlı, ''Bu üyeler 'Sergilenme Yönetmeliği'ndeki sıkıntıyı giderecek düzenlemeyi bir an önce yapmalı'' dedi.
-22 MİLYON KULLANICI-
Dağlı, yaptıkları araştırmalarda Türkiye'de 22 milyon civarında sigara kullanıcısının bulunduğunu saptadıklarını, bu rakamın en alt seviyeye düşürülmesi için çalıştıklarını belirtti.
Sigara kullanımına karşı ''
Ulusal Tütün Kontrol ve Eylem
Planı''nın yürütüldüğünü anımsatan Dağlı, ''geçen yıl başlanan ve çok sayıda kurumun destek verdiği bu plan 2012 yılına kadar sürdürülecek. Plan ile şu anda yüzde 33,1 olan 15 yaşın üzerindeki sigara kullanımını yüzde 20'ye düşürmeyi, 15 yaş altını da 0'a indirmeyi hedefliyoruz'' dedi.
AA