‘Gümrük indirimiyle zincir koptu, hububat piyasası durdu’

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Salı, Temmuz 4 2017
TZOB Başkanı Bayraktar'a göre indirim kararından sonraki 2-3 gün içinde buğday ve arpa piyasası işlemez hale geldi.
azı tarım ürünleri ile ette gümrük vergilerinin yüzde 25-45’e indirilmesinin yankıları sürüyor. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Kararın psikolojik etkisiyle çiftçi- tüccar-sanayici zinciri koptu, hububat piyasası bozuldu. Sanayici düşük gümrükle ithal edeceğim diye tüccardan almıyor, tüccar elimde kalacak diye çiftçiden almıyor. Daha ithalat yok. Kararın açıklanmasının ardından 2-3 gün içinde hububat buğday ve arpa piyasası işlemez hale geldi. Bazı bölgelerde durdu. Söylem dahi yetti. O kadar zamansız oldu ki; üretici de tüccar da tedirgin, bekliyor” dedi.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Fiyat yüksekliği ve enflasyonist etkilerini” sınırlama gerekçesiyle birçok tarım ürününde yüksek oranlı gümrük vergisi indiriminin ilk etkisinin; belirsizlik yaratması ve piyasa taraflarını beklemeye itmesi olduğunu, bunun sonucu olarak çiftçi – tüccar – sanayici zincirinin koptuğunu söyledi. Bayraktar, “TZOB’u arayıp tonunu 1.050-1.100 liradan satın aldığı buğdayı fabrikaya 1000 liraya satamadığını söyleyip ne yapacağını soran tüccarlar var. Görünen o ki karar alınırken psikolojik etki atlanmış. Kararda ekonominin en önemli unsurlarından psikolojik etkinin ıskalanması bu sonucu doğurdu” dedi.

‘Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek olmamalı’

Bu belirsizlik sonucu hububatta çiftçi-tüccar-sanayici zincirinin koptuğunu, hububat piyasasının bozulduğunu belirten Bayraktar, “Hasat devam ederken, hiç ihtiyaç yokken hiç zamanı değilken böyle bir karar alınması piyasayı olağanüstü bozdu. Tüccarlar daha birkaç hafta önce çiftçiden aldıkları buğdayı gümrük indirimi kararı açıklandıktan sonra fabrikalara satamıyor. Zararına satışa rağmen buğdayın ellerinde kaldığını söylüyorlar” diye konuştu.

Bu şartlarda TMO’nun acil olarak, hiç beklemeden devreye girmesi, makul bir müdahale alım fiyatı açıklayarak piyasada istikrarı sağlaması gerektiğini belirten Bayraktar, “TMO’nun, piyasaya geç girerek, çiftçimize ölümü gösterip, sıtmaya razı etmemeli

Bu haberler de ilginizi çekebilir