Eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un yazdığı Zirveden Düşerken isimli kitabın tanıtımı Beykoz'taki Türk Alman Üniversitesi'nde yapıldı. Tanıtımı toplantısına, Wulff'un yanı sıra, kitabın ön sözünü yazan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve öğrenciler de katıldı.
Gül kitapla ilgili yaptığı konuşmada, Wulff'un en sevilen yanının Türkleri ayrım yapmadan kendi vatandaşları ile birlikte kucaklaması olduğunu belirtti. Vulff'un bu kesimlerin varlığını cesaretle dile getirdiğini anlatan Gül, "Bunu söylerken bazıları tarafından istismar edileceğini, kendisi aleyhinde ayak oyunları politikacılarının bunu kullanacağını da bilerek söylemiştir. Zaten büyüklük de buradan gelmektedir. Eğer bazı doğruları siz başkaları istismar eder diye söylemek istemezseniz, sarfı nazar edersiniz kapalı kalmasına neden olursanız o zaman gerçek lider, önemli insan olamazsınız" ifadelerini kullandı.
Kitapta herkesin örnek alacağı bilgiler bulunduğunu ve herkesin okuması gerektiğini belirten Gül, "Bazen insan gerçekten hayret ediyor. Bunu içimden gelerek söylüyorum, bazı olaylar karşısında. Sayın Vulff'un başına gelenler de insanın gerçekten hayret edeceği olaylardır ama böyle şeyler demokrasinin en geliştiğini bildiğimiz ülkelerde de olabiliyor. Ayak oyunu, siyaset politika her yerde var. Demokrasi tabii ki en iyi yönetim sistemi ama demokrasinin de zaafları olduğunu hepimiz biliyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmasında Fransa'daki terör saldırısına da değinen Gül, Türkiye'nin terör konusunda acı çeken ve hala kurban vermeye devam eden bir ülke olduğunu vurguladı. Bu konuya sadece teröristle mücadele şeklinde yaklaşımın yanlış olacağını kaydeden Gül, sivrisinekle değil esas olarak bataklıkla mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Konuk Cumhurbaşkanı Wulff da kendi ülkesinde insanların, renkli bir Almanya talepleri ile ilgili fikirleri desteklemesinden memnuniyet duyduğunu söyledi. Terör konusunda ayrımcı değil, birleştirici bir yolda yürüdüklerini belirten Wulff, teröristlerin ayrımcılık yapmaya çalıştığını, ancak kendilerinin renklilik içinde yaşamak istedikleri ifade etti.
Göçmenler konusuna da değinen Wulff, bu insanların şiddetten kaçtıklarını ve kendi ülkeleri tarafından korunmadığını anlattı. Türkiye'nin de canlı bir İslam ve modern bir devletin aynı anda yaşayabileceğinin kanıtı olduğunu söyledi. Wulff, Türkiye'de siyasi ortamda daha çok çatışma bulunduğunu belirterek, Almanya'da kendilerinin de siyasi tartışmalara girdiklerini ancak sonra aynı insanlarla birlikte eğlenebildiklerini, Türkiye'de ise daha çok çatışma durumu olduğunu kaydetti. Wullf, konuşmasında "Türkiye'de eleştiri yapıldığında, neden vatandaşların eleştiri yapmasına tahammül gösterilmiyor. Türkiye'de Orhan Pamuk'un 'eleştirdiğim Türkiye'yi seviyorum' sözü eleştiriliyor ama biz de seviliyor." şeklinde konuştu.
(CİHAN)