Guardian makalesi: Zorbalık bulaşıcı hastalık gibi yayılıyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Kasım 5 2018
The Guardian Gazetesi Türkiye'de ve Dünya'da artan otoriter rejimlerle ilgili bir makale yayınladı

The Guardian Gazetesi'ndeki yazısında Nick Cohen, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülkenin 'zorbalığa' teslim olduğunu belirtti:

Devletler kendi vatandaşları gazetecileri öldürdükten sonra veya terörist gruplara ait komplo teori söylemlerini bahane olarak kullanmalarından sonra, 'Batı' adı verilen ve 1945-2016 yılları arasında devam eden bir ittifaktan misilleme beklemeleri tarih kitaplarına göre normal olabilirdi.

Batı’nın en büyük zayıflığı Amerika’nın gücüne olan bağımlılığıydı. Tüm bunlar Donald Trump ABD Başkanı olup tüm özgürlük karşıtı demokrasileri ve faaliyetteki diktatörlükleri en kötü amaçları doğrultusunda serbest bıraktığında karanlık bir koridora saptı.

Etkin moda rüzgarı, güçlüler kadar güçsüzleri de etkiliyor. İki taraf birbirine bakar ve neler yaparak sorun yaratmadan geçinebileceklerini düşünürler. Hitler 1934 yılında Nazi Partisi içindeki düşmanları için suikast emri verdikten sonra Stalin, Anastas Mikoyan’a sordu: “Almanya’da ne olduğunu duydun mu? Muhteşem.” Hitler’in ‘Uzun Bıçaklı Geceler’inden etkilenen Stalin ve iktidarına gerçek veya hayali tehdit oluşturan onbinlerin idamını başlattı.

Batı da buna karşılık, aralıklarla olsa da, insanlığa karşı işlenen suçların dokunulmaz olduğu sonucuna varan kör noktalar yoluyla, hükümetlerin insan haklarını ve demokrasiyi koruma zorunluluğunu müteakip Batı değerlerini korumaya devam etti.

Şu günlerde ise, Batı dünyasını yaratan ve varoluşunu garanti eden ABD, eski kuralların hiçbirinin geçerli olmadığını öğretiyor. İnanın ki dünya bunun farkında. Trump’ın bir İspanyol boğası gibi nefes alan muhaliflerinin iddiasında olduğu gibi konu, Trump’ın faşist olması değil. Faşistler dönem ortası seçimlere izin vermezler.

Gazetecileri 'halkın düşmanı' olarak

Bu haberler de ilginizi çekebilir