Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, ünlü doğa fotoğrafçısı Yann Arthus Bertrand'ın, 'Yukarıdan Dünya' adlı serisinden seçilmiş 21 fotoğrafı Ankaralılarla buluşturdu.
Gökyüzünden çektiği sayısız fotoğrafla iklim değişikliğine dikkat çekmeyi amaçlayan sanatçının çalışmaları arasında, Bangladeş'teki sel mağdurlarını, Meksika'daki gecekondu mahallelerini, Guyan'daki yağmur ormanlarını görmek mümkün.
GoodPlanet Vakfı kurucusu Fransız sanatçı Arthus-Bertrand'ın şehir, tarım, enerjiye geçiş ve iklim değişikliğine karşı uyum konularında, iklim değişikliğinin özellikle dört ana sektörle olan ilişkisini ön plana çıkartan fotoğraf sergisinde, dünyanın farklı yerlerinde hayata geçirilen etkili çözümler de yer alıyor. Fransız Kültür Merkezi ile Fransız Kalkınma Ajansı işbirliğinde düzenlenen 'İklim Değişikliği için 60 Çözüm' başlıklı sergi, 5 Aralık'a kadar gezilebilecek.
YANN ARTHUS BERTRAND
1946 yılında doğan fotoğrafçı, 20 yaşında doğal bir parkın yöneticiliğini üstlendi. 30 yaşında Kenya'ya giden ve uzunca bir süre bir aslan ailesinin davranışlarını gözlemleyen Bertrand, daha sonra söz konusu aslan ailesini fotoğrafçılıkta ilk öğretmenleri olarak anlattı.
İnsanlar ve hayvanlar arasındaki ilişki konusundaki kişisel çalışmalarına başladıktan sonra 'İyi Yetiştirme ve Atlar' benzeri kitaplarını yayınlamaya başladı. 1991'de 'Yükseklik' ismini verdiği havadan fotoğraflama serisine başladı. 1992'de, 2000 yılında dünyanın ne durumda olacağını ortaya koyan ana eseri 'Bu, Dünyanın Havadan Görünümü'nü oluşturdu.
İklim değişikliği konularında da uzmanlaşan Yann, 84 ülkede doğa temalı 6000 civarında kısa film çekti. Sanatçı, 2009 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 22 Nisan Dünya Günü'nde 'Çevre Programı İyi Niyet Elçisi' seçildi.
CİHAN