Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Kuddusi Müftüoğlu'nun Galatasaray - Trabzonspor maçında yaşanan hakem hatalarının ardından yapmış olduğu açıklamaların tatmin edici olmadığını söyledi. Göksel Gümüşdağ, sadece cevap verme değil de bir şeyler üretmek durumunda olduklarını dile getirdi.
Süper Lig Hasan doğan Sezonu'nun 22. haftasında oynanan Galatasaray - Trabzonspor maçında yaşanan hakem hataları sebebiyle Kulüpler Birliği Vakfı, bir araya geldi.
Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya Beşiktaş, Trabzonspor, Akhisar Belediyespor, Torku Konyaspor, Çaykur Rizespor, Sivasspor, Eskişehirspor, Antalyaspor, Bursaspor, Gaziantepspor ve Kasımpaşa kulüplerinin başkanları katılırken diğer kulüpler temsilci düzeyinde toplantıya iştirak etti. Toplantıda ayrıca Premier Lig Federasyonu ve Kulüpler Birliği Vakfı danışması Nick Coward da hazır bulundu.
Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, "Galatasaray – Trabzonspor maçında yapılan hakem hataları yaklaşık 1 haftadır tüm futbol kamuoyunu meşgul ediyor. 7 Ocak'ta yaptığımız Kulüpler Birliği toplantısında da söylediğimiz gibi, hakem hatalarının kabul edilebilir düzeye indirilmesini istiyoruz ve bunu yapamadığımız her maçta Türk futbolunun derin yaralar aldığını görüyoruz. Maalesef Galatasaray – Trabzonspor maçındaki yönetim seviyesi bizi bir kez daha haklı çıkardı." dedi.
Maçtan bir gün sonra MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu'nun açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Göksel Gümüşdağ, "Böyle bir maçın ertesinde MHK temsilcisi kamuoyunun karşısına çıkıyorsa ve basın mensupları derslerine bu kadar iyi çalışmış ve önemli sorular soruyorsa, karşılarında sorumluluk alan, ciddiyet sahibi, cevapları ve stratejileri olan birilerini görmek istiyoruz. 2016 yılında artık bu tarz toplantıları ciddiye alamayız ve kabul edemeyiz." ifadelerini kullandı.
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'in de açıklamalarını dikkatle dinlediklerini kaydeden Gümüşdağ, "Çalıştay fikrine sıcak bakıyoruz ve destek veriyoruz. Fakat Türk futbolunda şu an gerçek bir problem var ve biz, 'sorumluluktan nasıl kurtuluruz' formülü yerine 'problemi nasıl çözeriz'in cevabını duymak istiyoruz." şeklinde konuştu.
Gümüşdağ, sözlerine şöyle devam etti: "Baskı altında kaldık. Sorumluluğu kiminle paylaşalım şeklinde bir reaksiyonu Türk futbolu adına doğru bulmuyoruz ve ihtiyacımız olan çözümün bir parçası olduğuna da inanmıyoruz. Bugün 18 kulüp başkanı da mutabık olarak, aynı kamuoyunda tartışıldığı gibi bu önerinin, dünyada geride bırakılan bir model olduğuna ve Türk futboluna zaman kaybettireceğine inanıyoruz. Ayrıca doğuracağı pek muhtemel olan olası sıkıntılardan ötürü Kulüpler Birliği ailesi olarak endişeliyiz."
Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Gümüşdağ, Kuddusi Müftüoğlu'nun yaptığı açıklamanın tekrar hatırlatılması üzerine, "Biz Kulüpler Birliği Vakfı olarak kişilerden çok kurumları muhatap alıyoruz. Ben sayın Demirören'le bir kere değil defalarca görüştüm. Dolayısıyla şu anda da onunla ilgili fikrimi açıkladım MHK'nın açıklamasını tatmin edici görmedim. Projeler sunmamız lazım, bir şeyler çıkarmamız lazım. Sadece cevap değil de bir şeyler üretmek durumundayız. Futbolun sorunları büyük. Futbolun değişime ihtiyacı olduğunu söylüyoruz. Buna hep beraber katkı sağlamamız lazım." ifadelerini kullandı.
Saha içinin önemine değinen Başkan Gümüşdağ, "Düşen kulüplerimiz, Avrupa'ya giden kulüplerimiz ve şampiyonların da belirlendiği yer işte o sahanın içinde hakemler. Ve hakemlerin ortaya koyduğu performans, kalite ve verdikleri kararlar bunlar hep neticeye götürüyor. Sadece MHK değil, biz 18 kulübün, futbolcuların, teknik direktörlerin de hakeme yardımcı olması gerektiğini savunuyoruz. Bu konuda samimiyiz özellikle futbolcularımızın da hakemleri aldatmasına destek vermeyiz. 18 kulüp de burada fikir birliğine varmış durumda." diye konuştu.
Bu arada Göksel Gümüşdağ, hakem hataları ve Türk futbolu için sundukları 5 maddeli önerilerinden en önemlisinin sorulması üzerine şu karşılığı verdi: "Bunu bir madde ile sınırlandırmayayım; ama özellikle şunu söyleyebilirim: Premier Lig'de olduğu gibi uluslararası bir bağımsız denetim şirketiyle anlaşılsın ve hakem raporları bir de kuruluş tarafından çek edilsin. MHK'nin raporları değerlendirmesiyle birlikte uluslararası bir yapının da bunu değerlendirmesini çok doğru olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda değerlendirmesi yapılan maçla ilgili iki kulübün de değerlendirmeye katılmasını istiyoruz."
KULÜPLER BİRLİĞİ VAKFI'NIN 5 MADDELİK ÖNERİSİ
Bu arada Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksal Gümüşdağ, 5 maddelik önerilerini şöyle özetledi:
"1. Aynı Premier Lig'de olduğu gibi, uluslararası ve bağımsız bir denetim şirketi ile anlaşılsın ve hakem raporları bir de bu kuruluş tarafından ve daha kapsamlı bir şekilde analiz edilsin. Böylece bu raporlar MHK raporlarıyla kıyaslansın. Bir rapor 8 diyorsa, diğeri 6 demesin ki, bu raporlar hakkında hiç şüphe duyulmasın. Ayrıca maçı oynayan iki kulübün de hakem değerlendirmesinin, hakemin alacağı not ortalamasına etki etmesi gerekiyor.
2. Bu bağımsız denetim mekanizmasının içinde, oyuncuları ve teknik direktörleri de ekleyelim. Maç içinde sergiledikleri hareketleri ve taşkınlıkları da analiz edelim. Böylece hakemlerimizi hata yapmaya zorlayan diğer etkenleri de ortadan kaldıralım.
3. Profesyonel hakemlikten ziyade, hakemliğin profesyonelleşmesini tercih ediyoruz ama madem bir sistem deneniyor, o takdirde Sadece 9 hakemimizin değil, Süper Lig'de maç yönetebilecek kapasitede 22 – 24 arası sayıda hakemin aldıkları maaşlar eşit seviyeye çekilsin. Profesyonel hakemlerin gelir getirici farklı mesleklerde çalışmasının önüne geçilebilecek bir düzen oluşturulmasını istiyoruz.
4. Bazı oyuncuların kuralları tam olarak bilmediklerini fark ediyoruz. MHK tarafından yılda bir kez düzenlenen kısa ve genel eğitimin yeterli olmadığını düşünüyoruz. Daha iyi tasarlanmış, daha güçlü bir eğitim modelinin, kulüpleri tek tek ziyaret ederek verilmesini öneriyoruz. Böylece oyuncu, hakeme karşı sergilediği hareketlerin karşılığının ne olduğunu öğrensin, kendisine çeki düzen versin, küfürden, kasdi sertlikten ve seyirciyi provoke etmek gibi hakemlerimizin işini zorlaştıran hareketlerden uzak dursun.
5. IFAB ve FIFA nezdinde kuralların verdiği ölçüde hakemlerin doğru karar vermesine destek olabilecek tüm teknolojik alternatiflerin değerlendirilmesi ve uygulanmasını istiyoruz."
CİHAN