Göçmen çocuklar Almancayı Nao'dan öğrenecek


Alman bilim adamları göçmen çocuklarına Almancayı daha iyi öğretmek için robot Nao'yu yeniden programlıyor. Projede Koç Üniversitesi de var. Ancak Türk çocuklarına Türkçe öğretmek için değil, İstanbul'daki çocuklara İngilizce öğretmek için.

Almanyalı Türkler, çocuklarının Türkçesinin kaybolduğunu henüz fark ederken Alman bilim adamları göçmen çocuklarına Almanca öğretecek bir robot geliştirmek için kolları sıvadı. Bielefeld Üniversitesi araştırmacıları, önümüzdeki üç yıl boyunca insana benzeyen robotların 4 ila 5 yaşlarındaki göçmen çocuklarına Almanca öğretip öğretemeyeceğini araştırmayı planlıyor.

Testler başarıyla sonuçlandığı takdirde anaokullarında Almanca sorunu olan küçük yaştaki göçmen çocuklarıyla öğretmen yerine bir robotun ilgilenmesi hayal olmaktan çıkacak. 'Nao', çocuk suretinde bir robot. Boyu 60 santimetre ve Fransız Aldebaran Robotics tarafından üretilmiş. Kamera ve mikrofonlarla donatılmış bu robot görüyor, duyuyor ve çevresiyle iletişime geçebiliyor.

Bielefeld Üniversitesi'nde yapay zekâ alanında araştırmalar yürüten Prof. Stefan Kopp'a göre Nao aynı zamanda Almanca öğretmeni olabilir. Zira her çocuğa teker teker ikinci bir dilde eğitmek anaokullarının gücünü aşan bir görev ve bu ek görevi robotlar eğitmenlerden devralabilir.

NAO'YA ÖĞRETMENLİK EĞİTİMİ VERİLECEK

Aldebaran Robotics'ten bir robot geliştiriciye göre robot eğitmenlerin bir faydası da hiçbir zaman canlarının sıkılmaması ve sabırlarının tükenmemesi. Tam aksine Nao'nun çocukların üzerinde motive edici bir etki bırakacağından ve dil bilgilerini, sayıları, edatları basit ve eğlenceli bir şekilde öğretebileceğinden yola çıkılıyor.

Proje olumlu bir sonucu beraberinde getirirse Nao çocuklara dil kursu verecek. Dil kursunda Nao çocuklara tablet bilgisayar vasıtasıyla alıştırmalar yaptıracak, basit resimli hikâyeler gösterecek.

Bilim adamları Nao'ya bunun için çocukların öğrenme havasında olup olmadıklarını ve ilerleme kaydedip kaydetmediklerini anlamayı ve buna göre tepki vermeyi öğretecek.

Araştırma grubundan Kirsten Bergmann, Nao'yu çocuklarla iletişimi yönlendirecek ve çocuğu mümkün olduğunca destekleyecek şekilde yeninden programladıklarını söylüyor.

Nao'nun bu sosyalliği ortaya koyup koyamayacağı ise henüz tam olarak bilinmiyor. Robot, en erken 1,5 yıl sonra test aşamasına gelecek ve bazı anaokullarında denenecek. Ancak bundan önce bilim adamları insan öğretmenlerle öğrenciler arasındaki öğrenme sürecinin nasıl işlediğini yakından takip etmek istiyor. Elde ettikleri bilgilerle bir robotun nasıl dikkatli bir öğretmen olabileceğini araştıracaklar. Araştırma ocak ayından itibaren başlıyor.

Araştırmada Koç Üniversitesi de yer alıyor. Ancak hedef anaokullarındaki çocuklara Türkçe öğretmek değil. İstanbul'daki anaokulu öğrencilerine İngilizce öğretmek. CİHAN
<< Önceki Haber Göçmen çocuklar Almancayı Nao'dan öğrenecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER