Girebolu meyvesi üretimine TKDK hibe desteği


Yozgat'ın bazı bölgelerinde kendiliğinden yetişen ve özellikle Çandır ilçesi ve çevresinde daha fazla olan girebolu meyvesinin ekonomiye kazandırılması için hazırlanan projeye Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) hibe desteği verecek.

Çandır ilçesinde, böbrek hastalıklarının tedavisinde ve böbrek taşının düşürülmesinde yaygın olarak kullanılan girebolu bitkisinin tamamının ekonomiye kazandırılmasına yönelik hazırlanan proje onaylandı. Süleyman Kır tarafından hazırlanan 542 bin lira tutarındaki 'Yufka Ekmeği ve Girebolu Suyu' projesine TKDK tarafından hibe desteği verileceği belirtildi.

Çandır Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kır, özellikle kendi bölgelerinde ve Çayıralan ve Boğazlıyan ilçelerinde su kenarlarında kendiliğinden yetişen girebolu bitkisinin olgunlaşan meyvelerinden salamura yapılıp, saklanıp, kış aylarında ise meyve suyu olarak tüketildiğini söyledi. Kır, böbrek hastalıklarının tedavisinde ve böbrek taşının düşürülmesinde yaygın olarak kullanılıp, hekimler tarafından da önerilen girebolu meyvesinin önemli bölümünün dalında kaldığını, bunun ekonomiye kazandırılmasına yönelik yaptıkları girişimlerden istedikleri sonucu bir türlü alamadıklarını belirtti. Kır, şunları kaydetti: "Çandır ile birlikte komşu ilçelerimiz olan Çayıralan ve Boğazlıyan ilçeleriyle Kayseri'nin bazı ilçelerinde de yetişmekte olan girebolunun meyve suyu olarak seri üretim yapılması amacıyla 1994 yılında belediye öncülüğünde bir çalışma yapıldı. Ancak maddi kaynak bulunamayınca ekonomiye kazandırılamadı. Halkımız kendileri topluyor, salamura olarak saklayıp 40 günden sonra meyve suyu olarak kullanıyor. Genelde halkımız bunu yakınlarına hediyelik olarak gönderiliyor."

Girebolu meyve suyunun böbrek taşlarının erimesini sağladığının yapılan bilimsel araştırmalarda ortaya konulduğunu anlatan Kır, sulak arazide filizden dikim suretiyle de yetiştirilebilen, 5-6 milim çapındaki meyvenin yöre halkı tarafından ekim ayı içerisinde toplanıp, salamurasının yapıldığını ifade etti.

Kır, "Toplam 542 bin lira tutarındaki proje onaylandı. TKDK tarafından 271 bin lira hibe desteği ile yapımı devam eden tesisin bir bölümünde yufka ekmek imalatı yapılırken, bir bölümünde de yöresel girebolu meyvesi depolanıp, Kayseri ve diğer illerdeki meyve fabrikalarına satışı yapılacak. Böylece 20 ton civarında yıllık yetişebilen yöresel girebolu meyvesinin ekonomiye kazandırılması için ilk adım atılmış olunacaktır." diye konuştu.

Yozgat Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Selim Türker de mali hibe destek verilmesi uygun görülen ve yapımı devam eden işletmelerde incelemelerde bulunarak hazırlanan projelerin uygun görülmesi halinde hibe desteklerinden faydalanıldığını ifade etti.
CİHAN
<< Önceki Haber Girebolu meyvesi üretimine TKDK hibe desteği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER