AA muhabirinin aldığı bilgiye göre,
Renault,
TOFAŞ ve
Karsan gibi otomotiv firmalarının
üretim yaptığı, dev
tekstil işletmelerinin bulunduğu
Bursa, 2009'da 10 milyar dolara yaklaşan yıllık ihracatıyla İstanbul'un ardından ikinci sırada yer aldı.
Yıllardır otomotivin kalbi, tekstilin merkezi olarak bilinen Bursa, son yıllarda gerçekleştirilen yatırımlarla
gıda sektöründe de adından söz ettirmeye başladı.
Geçen yıl yaşanan küresel
ekonomik krize rağmen 100 milyon dolara yaklaşan
meyve sebze mamulleri ve 65 milyon dolar civarında yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştiren Bursa, gıda sektöründeki gücünü kabul ettirmeyi başardı.
Meyve sebze mamulleri ihracatını 1996'dan bu yana yüzde 47, yaş meyve ve sebze ihracatını ise yüzde 160 artıran Bursa, ihracat gelirini daha da yukarılara taşımak için gayret gösteriyor.
Bursa Valisi
Şahabettin Harput, AA muhabirine, yıllardır Bursa denilince ilk akla gelenin sanayi, bu kapsamda da otomobil ve tekstil olduğunu söyledi.
Tarımsal anlamda ilk akla gelenin
şeftali ve
kestane, kar ve kış turizminde ise
Uludağ olduğunu ifade eden Harput, Bursa'nın gıda sektöründe de son yıllarda adından söz ettirmeye başladığını dile getirdi.
''Su Şehri Bursa''nın, Türkiye'nin dondurulmuş gıda üretiminin yüzde 61'ini, meyve suyu üretiminin yüzde 26'sını, salçanın yüzde 64'ünü, sofralık zeytinin ise yüzde 60'ını karşıladığını kaydeden Harput, şöyle konuştu:
''Kestane şekerinin neredeyse tamamını Bursa üretiyor. Kirazı, ahududusu ve çileği, deveci armudu ve
siyah inciri, kentin önemli ürünleri oldu. Bugün sadece siyah incirin ihracatından milyonlarca dolarlık gelir sağlanır hale gelindi. Siyah incirde, hem üretim hem de ihracatta dünya birincisiyiz. Deveci armudu, birçok ülkeye gönderiliyor. Bursa, her alanda gelişiyor, büyüyor, adından söz ettiriyor.''