Hazar Strateji Enstitüsü'nden (HASEN) "Gerilimin dinmesi hem Türkiye'nin hem Rusya'nın lehine." tembihi geldi. Enstitü, gerilimin devamı halinde ülkelerin ticaretinin aynı rakamları bulmasının seneler alabileceğine işaret etti.
HASEN Genel Sekreteri Haldun Yavaş, "Türkiye Rusya'nın, Rusya da Türkiye'nin çok kolay bırakamayacağı bir ticari partneri. İki ülkenin ciddi bir ticareti var. Tabi bu ticarette karlı olan ise Rusya." dedi.
2014'te Türkiye'nin Rusya'ya 25 milyar dolar tutarında ithalat yaptı. İhracat tutarı da 5 milyar 943 milyon dolar oldu.
Rusya, gelirlerinin önemli bölümü enerjiden temin ediyor. Ülkenin önde gelen şirketlerinden Gazprom'un 2014 geliri 50 milyar doları geçti. İnen petrol fiyatlarından ötürü bu rakam 2015'te 36-37 milyar dolar olacak. Yani Gazprom'un gelirlerinin bu sene 13 milyar dolar gerileyeceği tahmin ediliyor.
Yavaş, "Türkiye Gazprom'un Avrupa'da Almanya'nın ardından en büyük müşterisi, BOTAŞ ise tek başına en büyük müşteri konumunda. 2014'te Gazprom'un toplam 159,4 bcm gaz ihracatında Türkiye 27,3 bcm ile yüzde 17 payı var. Yani tüm bu faktörler temel alındığında iki ülkenin ticareti Rusya için çok önemli." ifadelerini kullandı.
CİHAN