ANKARA (CİHAN)- Genelkurmay Başkanlığı, asker kişilere avukatlık yardımı hakkında ilgililerini bilgilendirmeye yönelik açıklama yaptı.
Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'na eklenen Ek 2. madde ile 'Asker kişilerin kıta, karargâh ve kurumlarda ya da görev esnasında veya görev yerlerinde ölümü halinde soruşturma ve kovuşturma süresince yasal mirasçılarını temsil etmek üzere kendilerinin seçtiği bir avukat vekil olarak görevlendirildiğine' işaret edildi. Fiilî veya hukuki imkânsızlık nedeniyle görevlendirme yapılamaması halinde bu görev, baro tarafından belirlenecek bir avukat tarafından yürütüldüğü hatırlatıldı.
Yasal mirasçıların avukatının gelmesi halinde baro tarafından seçilen avukatın görevinin sona ereceğine işaret edilerek, "'Görevlendirilen vekilin savcılıkça yapılacak olay yeri inceleme, ölü muayenesi ve otopsi ile tanık ve bilirkişi dinlemesi işlemleri sırasında hazır bulunması zorunludur. Ölenin yasal mirasçıları tarafından seçilen veya baroca görevlendirilen vekilin ücreti müteveffanın mensubu olduğu bakanlığın bütçesine konulacak ödenekten karşılanır; avukat tutma, baro tarafından seçim ve avukatlık ücretinin ödenmesine ilişkin usul ve esaslar, Milli Savunma ve İçişleri Bakanlıklarınca bu Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde müştereken çıkarılan yönetmelikle düzenlenir.' hükümleri 03 Şubat 2015 tarihinde yasalaşmıştır." bilgisi hatırlatıldı.
DÜZENLEMENİN GENEL GEREKÇESİ
Yapılan düzenlemenin genel gerekçesinde; ailelerin zihninde herhangi bir soru işareti bırakılmaması amacıyla başta intihar edenler olmak üzere, askerlik hizmeti sırasında vefat edenlerin yakınları adına soruşturma ve kovuşturma aşamalarında görevlendirilen vekilin olay yeri inceleme, ölü muayenesi, otopsi, bilirkişi ve tanık dinlenmesi işlemleri sırasında zorunlu olarak hazır bulunması ve yapılacak işlemlere nezaret edecek bir avukatın ücretinin bütçeden karşılanmasının amaçlandığı vurgulandı. CİHAN