Çocukken anne-babamızdan dinlediğimiz ya da kitaplardan okuduğumuz Rapunzel, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler ile Sindirella masalları orijinalinden çok farklıymış. Köy köy dolaşıp masalları derleyen Grimm Kardeşler, ‘anneliğin kutsallığı’nı zedelememek için masalları değiştirmiş.
-“İşte burada bir bıçak… Eğer bu pabuç size dar ise ayağınızın bir kısmını kesin. Biraz acıyacaktır ama ne önemi var?” Bu sözler, Sindirella masalındaki anneye ait. Sözünü ettiğimiz anne, öz ve üvey kızlarını ayaklarını kesmeleri konusunda teşvik ediyor. Zira prensle evlenebilmelerinin tek yolu ayaklarının prens tarafından bulunan ve sahibi aranan o meşhur ayakkabıya uyması. Eğer küçük yaşta Sindirella masalını okuyanlardansanız, muhtemelen bu anlattıklarımız size tanıdık gelmeyecektir.
Zaman'ın haberine göre, ancak endişeye mahal yok. Çünkü sizin gibi pek çok kişi, Grimm Kardeşler olarak bilinen yazar Jacob ve Wilhelm Grimm’e ait olan Sindirella masalında geçen bu diyalogdan habersiz. Daily Mail’de yer alan habere göre, Sindirella’nın yanı sıra Rapunzel, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler gibi pek çok masalın orijinalinden farklı olduğu ortaya çıktı. Minnesota Üniversitesi’nden Karşılaştırmalı Edebiyat alanında görev alan Profesör Jack Zipes, köy köy, kasaba kasaba dolaşıp efsane masalları derleyen Grimm Kardeşler’i ve masalları araştırdı. Geçen ay yayımlanan ‘The Original Folk and Fairy Tales of Brothers Grimm’ isimli kitapta Grimm Kardeşler’in ‘anneliğin kutsallığı’nı zedelememek için 50’ye yakın masalı değiştirdiği bilgisi yer alıyor. ‘Anneliğin kutsallığı’ meselesini ise o zamanki şartlara göre açmak gerekiyor. Şöyle ki 18. ve 19. yüzyılda pek çok kadın, çocuklarını dünyaya getirirken hayatını kaybetti.
Bu da Grimm Kardeşler’in annelere karşı hassas olmasına ve masallarda geçen kötü anne profilini birazcık değiştirmesine yol açtı. Almanya’nın Hessen eyaletinde dünyaya gelen Jacob ve Wilhelm Grimm, şu an dünyaca ünlü iki yazar. Ne var ki toplamda 86 olan hikâye ve masallarının böylesine karşılık ve ilgi bulacağına dair en ufak bir fikirleri yoktu.