Almanya'da gençlik tartışıyor ve bunun için daha okul sıralarında televizyonlardaki tartışma programlarında olduğu gibi düşüncelerini kıyasıya savunuyor. Amaç, gençlerin demokratik yolları kullanarak fikirlerini hayata geçirmeye çalışması. 200 binden fazla öğrencinin katıldığı yarışmanın finalistleri belli oldu.
Almanya'da yüz binlerce öğrencinin katıldığı yarışmalardan biri de 'Gençler Tartışıyor' adlı yarışma. 'Gençler Araştırıyor' (Jugendforscht) adlı yarışma gibi bu yarışma da öğrencileri okul çağlarından itibaren başarılı bir şekilde vasıflı yetişkinler grubuna taşımayı amaçlıyor.
Beklenen vasıf ise savunulan fikrin demokratik yolları kullanmak suretiyle kabul görüp yerleşmesi için çaba göstermek.Yarışmaya Almanya çapındaki finale kadar 200 binden fazla öğrenci katıldı. Final cumartesi günü Berlin'de gerçekleşti ve birincilik ödülleri Hamburg'daki Othmarschen Gymnasium'dan 18 yaşındaki Antonia Stille ile Hessen'deki Martin-Luther Okulu'ndan 15 yaşındaki Lotte Jäger'e verildi. Öğrenciler savundukları fikirleri 800 kişilik bir izleyici kitlesi karşısında 24 dakika boyunca yarıştırdı.
Yarışmaya 11 ila 13. sınıfa giden öğrenciler kategorisinde katılan Antonia Stille, dini resim yasağının medyada dikkate alınması konusunda yarıştı ve medyanın sınırlandırılmaması gerektiği yönündeki fikri ile jüriyi ikna etti. Bu fikrin aksini savunan aynı gruptan 17 yaşındaki Jean-Marie Alexander ise ikinci olabildi. Yarışmadan sonra konuşan Stille, "Çok ve severek konuşuyorum. 'Gençler tartışıyor' yarışması ise kendimi daha net ifade etme ve düşüncelerimi daha derli toplu paylaşmamda yardımcı oldu" dedi.
8 ila 10. sınıfa giden öğrenciler arasında gerçekleşen yarışmada birinci gelen Rimbachlı Lotte Jäger'in tartışma konusu ise '16 yaşın altındaki çocuk ve gençler saat 23:00'e kadar yalnız başına dışarıda dolaşabilmeli mi?' sorusunun cevabı oldu. Aynı konuyu tartışan Darmstadt'tan Mika Blank ikinci olabildi.
DEMOKRASİ EĞİTİMİMİZİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI
Yarışmayla ilgili bir açıklama da Eğitim Bakanları Konferansı (KMK) Başkanı Brunhild Kurth'tan geldi. Kurth, "Gençlik tartışıyor' yarışması okullarımızdaki demokrasi eğitimimizin önemli bir parçası" şeklinde konuştu. Gençlerin tartışmaya gösterdikleri büyük ilgiye sevinen KMK Başkanı, "Yarışma ve derste tartışmayı ele alma politika eğitimini çok güzel bir şekilde teşvik ediyor ve sözün gücü ile ilgili bilinci de keskinleştiriyor" dedi.Yarışmada dereceye giren öğrenciler 'Gençler tartışıyor' adlı bir programa dâhil ediliyor ve gelecek eğitim hayatlarında bağın kopmaması sağlanıyor.
Ayrıca bu öğrenciler bir akademi programına alınarak retorik bilgilerini genişletme imkânı buluyor. Yarışma esnasında bir konu hakkında dört öğrenci tartışıyor. Jüri; bilgi, ifade gücü, konuşma kabiliyeti ve ikna gücü açısından değerlendirmede bulunuyor. Finalistler geçtiğimiz aylarda önce okul, daha sonra yerel ve eyalet bazında yarışmış ve 1100 okuldan 200 binden fazla öğrencinin arasından sivrilerek Berlin'e gelmeyi başardı. Öğrencilere 8 bin kadar öğretmen eşlik etti.
'Gençler tartışıyor' yarışması vakıfların ortak bir çalışması. Hertie Vakfı, Robert Bosch Vakfı, Mercator Vakfı ve Heinz Nixdorf Vakfı'nın işbirliği ile gerçekleşen yarışmanın hamisi ise Cumhurbaşkanlığı. KMK, eğitim bakanları ve eyaletlerin meclisleri de işbirliği içinde bulunanlar arasında geliyor.
ULUSLARARASI AYAĞINI GOETHE ENSTİTÜSÜ YÜRÜTÜYOR
Yarışma sadece Almanya'da gerçekleşmiyor. 'Jugenddebattiert-international' projesi kapsamında Estonya, Litvanya, Letonya, Rusya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya, Ukrayna ve Macaristan gibi Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri Almanca dilinde gerçekleşen yarışmalarda birincilerini mayıs ve haziranda seçti. Finalistler, 23 Ekim tarihinde belli olacak. Bu yarışmayı düzenleyen ise Goethe Enstitüsü. CİHAN