Genç Afgan mühendisten ülkenin ilk güneş arabası

Genç Afgan mühendisten ülkenin ilk güneş arabası

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Vahidullah Gardizi Sabaun isimli genç elektrik mühendisi, kendi imkanları ile Afganistan'ın ilk güneş arabasını yaptı. Bir yıl içinde tamamlanan aynı zamanda elektrikle şarj edilebilen araç, 50 kilometre hız yapabiliyor. Elektrik ile de şarj olabilen araç, tek şarjla 350 kilometre gidiyor. Güneş enerjili araç Afgan mühendisi 5 bin dolara mal oldu.

Afganistan'da istikrarın olmaması nedeniyle 1984 doğumlu Gardizi, Pakistan'a gider ve ilkokul 3'üncü sınıfa kadar orada eğitim görür. Daha sonra ülkesine dönüş yapan Gardizi, 2005 yılında Kabil Poli Teknik Üniversitesi'nde elektrik mühendisliğini kazanır. 'Ülkeye nasıl bir katkım olabilir?' diye düşünen genç mühendis, fakülte sonrası hayat hikayesini Cihan Haber Ajansı'na anlattı.

"ÇİZMEMDEN FUTBOL TOPU YAPMIŞTIM"

Okul zamanlarında edebiyatı çok sevdiğini ve hep bir gazeteci olmayı istediğini halen bazı medya gruplarına yardım ettiğini ifade eden Gardizi, hep yeni şeyler üretme çabasında olduğunu belirtti.

Gardizi hayatındaki bir kareyi ise şöyle anlattı: "Hatırlıyorum bir zamanlar deri bir çizmem vardı. Futbol topu almaya param yoktu. Kâğıda çizdiğim top resmine bakarak çizmemi kesip top yapmıştım. Yaptığım o futbol topuyla epey zaman futbol oynadım. Eskiden beri yeni şeyler yapmayı çok severim. Ama maalesef ekonomik ve ülke şartlarından dolayı hiçbir şey yapamadım."

MADDİ İMKANSIZLIK TASARIMDA DEĞİŞİKLİĞE YOL AÇTI

2014 yılı başında 'ülke adına yeni bir şey üretmek' fikrinin aklına geldiğini aktaran Gardizi, elektrik mühendisi olduğundan dolayı güneş enerjisi ile çalışan bir araba yapmaya karar verdiğini kaydetti.

Kendisinin devlet memuru olduğunu, aldığı maaşın ev kirası ve aile masraflarına ancak yettiğine değinen Gardizi, kendi kullandığı arabasını 3 bin 800 dolara satıp, elde etiği parayla planladığı arabayı yapmaya başladığını aktardı. Gardizi, "İlk önce arabanın tasarımı ve şekli böyle değildi. Maalesef maddi sıkıntılar ve istediğim malzemelerin Afganistan'da bulunmaması nedeniyle tasarımı değiştirme mecburiyetinde kaldım." dedi.

Gardizi, aracın hem güneş hem de elektrik ile şarj olabildiğini ifade etti. Güneş arabalarında kullanılan güneş panellerinin amortisörlü ve yamulabilen paneller olduğunu söyleyen Gardizi, Tayvan'dan bu panellerin getirilebileceğini; ancak fiyatının çok yüksek olmasından dolayı ondan da vazgeçtiğini anlattı. Gardizi, araçta kullanılan bataryaların bu tür özelliklere sahip olmadığını söyledi.

Arabanın birçok yerini tamamlamasından sonra sadece motor kısmının tamamlanması için Facebook üzerinden tanıştığı bir arkadaşından borç aldığını ifade etti. Aldığı borç para ile arabanın yapımını bitirebildiğini anlatan Gardizi, "Gerçi arabanın birçok sıkıntıları var. Çünkü bir elektrik mühendisi, hem makine mühendisi, hem de kaynakçı olamıyor." dedi.

SAATTE 50 KİLOMETRE HIZLA GİDEBİLİYOR

800 voltluk motorun bulunduğu arabada, 150 voltluk önde, 250 voltluk arkada toplam 2 güneş paneli kullandığını kaydeden Gardizi, panellerin 6 saat şarj olabildiğini, 7 saat boyunca da saatte 50 kilometre gidebildiğini aktardı.

Devlet memuru olmasından dolayı sadece hafta sonları çalışabildiğinin altını çizen Gardizi, arabayı bir yıl içinde tamamlayabildiğini söyledi. Araba tam istediği gibi olmasa da ülkesi adına yeni bir şey yaptığı için çok mutlu olduğunu dile getiren Gardizi şöyle devam etti: "Ülkemizi dünya, çatışmaların olduğu yer olarak tanıyor. Benim attığım yeni bir adım ülkemin yüzünü değiştirse ne mutlu bana. Çarşı pazara çıktığımda halk bana sıcak ilgi gösteriyor. Benimle fotoğraf çekiyorlar. Yıllarca savaş içinde kalan vatandaşlarımı mutlu ve mütebessim görmek bana sevinç veriyor. Ve yeni projeler için bana moral oluyor." Gardizi, devletin veya iş adamlarının kendisine maddi destek sağlamasıyla yeni projelere imza atacağını sözlerine ekledi.

Gardizi'nin kardeşi Ubeydullah Gardizi ise ağabeyinin Afganistan'da ilk güneş arabası yapan kişi olduğunu anlattı. Kardeş Gardizi, araba yapımında birçok sıkıntı ile karşılaşan ağabeyine zaman zaman yardım ettiğini bildirdi.

Ubeydullah Gardizi, birçok yerel ve yabancı medya kuruluşlarının birçok kez evlerine gelip ağabeyi ile röportaj yaptığını, bu nedenle şimdilerde çekilen sıkıntıların unutulduğunu ve ağabeyiyle gurur duyduğunu söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber Genç Afgan mühendisten ülkenin ilk güneş arabası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER