Geleneksel Türk okçuluğunu yaşatmak ve tanıtmak amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Geleneksel Okçuluk Kulübü tarafından düzenlenen 'Geleneksel Türk Okçuluk Çalıştayı', 50 farklı kulüpten 100'ü aşkın temsilcinin ve okçuluğa gönül verenlerin katılımıyla başladı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı tarafından organize edilen 'Geleneksel Türk Okçuluğu Çalıştayı', Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu'nda gerçekleştiriliyor. İki gün sürecek olan çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Programın açılışına, Büyükşehir Başkanvekili Atilla Ödünç, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas, Bursa İl Müftüsü Prof.Dr. Mehmet Emin Ay, Büyükşehir Belediyesi Kültür-Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez, Okçular Vakfı Başkanvekili Abdullah Güler, Bursa Geleneksel Okçuluk Kulübü Başkanı Ertan Taşkın, belediye kurumlarının temsilcileri, 50 kulüpten 100'ü aşkın temsilci ve okçuluğa gönül verenler katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç, geleneksel Türk okçuluğunu gelecek nesillere aktarmayı amaç edinen tüm yönetici ve sporculara bir Türk vatandaşı olarak teşekkür ettiğini söyledi. Çalıştayın, Osmanlı başkenti Bursa'da yapılmasının gurur verici olduğunu belirten Ödünç, "2023, 2071 vizyonlarına hızlı adımlarla koşarken unutulmaya yüz tutmuş manevi değerlerimizi de ayağa kaldırıp üst noktalara getirmek zorundayız. Çalıştay sayesinde geleneksel Türk okçuluğu tüm yönleriyle nesillere ulaştırılacaktır. Hayatın her alanında attığımız her okun, menziline ulaşmasını temenni ediyorum." dedi.
Okçular Vakfı Başkanvekili Abdullah Güler, İstanbul Okçu Meydanı Spor ve Eğitim Vakfı'nın 2012'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde kurulduğunu, 4 senedir Okmeydanı semtindeki dünyanın tek ok eğitim sahasında geleneksel Türk okçuluğuna hizmet ettiklerini söyledi. Türkiye'nin amatör spor branşlarında altyapı sıkıntılarından dolayı geri kaldığını, son dönemdeki çalışmalar ve desteklerle açığın kapatıldığını belirten Güler, toplum tarafından unutulmuş okçuluk sporuna gençlerin ilgi duyması, rahat çalışabilmesi ve tanıtılması için kurslar düzenlediklerini aktardı. İstanbul'un fethinde Fatih Sultan Mehmed Han'ın yayınladığı ferman ile kurulan Okçular Tekkesi'nin ihya edildiğini hatırlatan Güler, geleneksel Türk okçuluğunun tüm usul ve esaslarıyla yeni nesle aktarıldığını dile getirdi.
Bursa Geleneksel Okçuluk Kulübü Başkanı Ertan Taşkın, okçuluk tarihinin çok eskiye dayandığını, Türk okçuluğunun ise en az 4 bin senelik geçmişe sahip olduğunu belirtti. Çeşitli Türk devletlerinin de bayraklarında ok ve yayı kullandığını, fetihnamelerde yer aldığını, evlilik törenlerinde kullanıldığını anlatan Taşkın, "Aldığımız nefes kadar gerçek olduğuna inandığımız ve hayatımızın tam ortasında duran ok ve yay, hepimizi bir araya getiren bir güçtür. Gelecek nesillere ata mirasımızın aktarılabilmesine vesile olacak en önemli değerlerimizdendir. Spor olmasının yanında atış ve anlayış disiplinidir. En önemlisi mirastır. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen başta Büyükşehir Belediyesine, Başkan Recep Altepe'ye, yöneticilerine ve emeği geçen ve katılan herkese teşekkür ediyorum. Bursa Sur içinde her ay atış silsilesi izlenecek" diye konuştu.
Geleneksel Türk Okçuluğunu temsilen Ömer Koç, geleneksel Türk okçuluğunun spor olmasının yanında kültürel miras ve gelenek olduğunu ifade etti. Onlarca senedir kulüp ve sporcuların vefakar çalışmalarıyla bugüne geldiğini söyleyen Koç, yeni nesillere de en sağlıklı şekilde aktarılacağına inandığını belirtti. Her yanı taşı toprağı tarih kokan Bursa'da çalıştay yapılmasının geleneksel Türk okçuluğu için milat olduğunu dile getiren Koç, "Bilgi ve birikimlerimizi akademisyenlerimizin desteğiyle yeni nesle daha doğru aktaracağımıza inanıyorum. Geleneksel Türk Okçuluğu Federasyonu olarak birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yapmış, birçok uluslararası programda derece almış, çok sayıda başarılı sporcu yetiştirmiş kuruluşuz. Başarılı sporcular yetiştirmeye devam edeceğiz. Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne, Bursa Geleneksel Okçuluk Kulübü'ne, spor kulüplerinin yöneticileri ve sporculara teşekkür ediyorum" dedi.
Büyükşehir Belediyesi Kültür-Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez'in moderatörlüğünü yaptığı birinci oturumda, İl Müftüsü Prof.Dr. Mehmet Emin Ay 'okçuluğun dini ve kültürel temelleri', Prof. Dr. Altan Çetin 'Osmanlı yükseliş devrinde İslambol okçuları', Doç. Dr. Erkan Göksu 'Ok ve yayın Türk devlet geleneği ve hakimiyet anlayışındaki yeri' konulu sunumlar yaptı.
İkinci oturumda ise Yrd. Doç. Dr.Celil Bozkurt 'Bursalı Şüca', Arş. Gör. Hilmi Arıç '17. yüzyıl atlı okçuluk', Kemanger Süleyman Cem Dönmez 'Osmanlı yay yapımına kısa bir bakış' konul sunum yaptı. Moderatörlüğünü Alper Serdar'ın yaptığı diğer oturumda ise soru-cevap ve değerlendirme yapıldı.
Çalıştay kapsamında Merinos AKKM Yıldırım Gürses Sergi Salonu'nda ise 'Okçuluk Koşusu' düzenlenecek. CİHAN