Gelecek 10 yılda veri analizi uzmanlarına olan ihtiyaç daha da artacak


İZMİR (CİHAN)- İzmir Üniversitesi ve Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı işbirliğinde ilk kez düzenlenen "Necdet Doğanata Anısına Bilgisayar Olimpiyatı 2015"in açılışı yapıldı. Farklı lise ve üniversitelerden 110 öğrencinin mücadele edeceği olimpiyatın açılışına, Mütevelli Heyet Başkanı Ali Rıza Doğanata, Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı ve Vakıf Başkanı Selim Doğanata, Düzenleme Kurulu Başkanı, İzmir Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Arjan Skuka, İzmir Teknoloji Transfer Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aydın Öztürk, dekanlar, akademisyenler ve öğretmenleri eşliğinde öğrenciler katıldı.

'VERİ EN ÖNEMLİ HAZİNE'

Açılış konuşmasını yapan Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Selim Doğanata, gençlerin potansiyellerini ortaya koymalarına, teori ile uygulamayı kesiştirmelerine olanak sağlayan bu tür etkinlikleri düzenlemeye devam edeceklerini söyledi. Doğanata, "IBM tarafından yapılan bir açıklamada insanlığın, son 2 yılda, tarih boyunca üretilen verinin yüzde 90'ını ürettiği söyleniyor. Yani insanlık, veriye bir anlam yüklemenin dünyayı daha öngörülebilir bir hale getirdiğini ve bunun ne kadar paha biçilmez bir hazine olduğunu anlamış gözüküyor." dedi.

'TİCARİ DEĞERİ VERİ KULLANIMI BELİRLEYECEK'

"Uluslararası bilişim teknolojileri araştırma şirketi IDC'nin verilerine göre insanlık, üretebildiği verinin sadece yüzde 1'ini analiz edebiliyor" diyen Doğanata, yeni geliştirilen teknolojilerin programlama mantığını da değiştirdiğine değindi ve yeni geliştirilen programlama dillerinin üniversitelerde eğitiminin verilmesi için IBM gibi kuruluşların girişimler içinde olduğu bilgisini paylaştı. Bilgisayar Olimpiyatlarını, bu programlama dillerinin lise ve üniversitelerde öğretilmesine önayak olmak amacı ile düzenlendiğini hatırlatan Doğanata, "Uzmanlar, önümüzdeki 10 yılda özellikle yazılım/ veri analizi uzmanlarına talebin artan bir seyir izleyeceğini söylüyorlar. Önümüzdeki süreç, günümüzün ticari liderlerini, en gelişmiş veri analizi algoritmalarını kullananların ve geliştirenlerin belirleyeceği bir süreç olacak. Özellikle şirketlerin ticari değerini de insanlığın üretebildiği veriden istifade edebilme kabiliyetleri belirleyecek." diye konuştu.

'FARKLI DİLLER, FARKLI DİSİPLİNLERİ BULUŞTURANLAR KAZANACAK'

Her geçen gün daha fazla insan mobil cihazlar aracılığı ile ofis dışında çalıştığını ve iletişim trafiğinin yüzde 25'inin mobil cihazlar üzerinden yapıldığını dile getiren Doğanata, "Kendini kullanıcı yerine koyabilen, grafik tasarım, endüstriyel tasarım gibi alanlarda veya sosyoloji, psikoloji gibi sosyal alanlarda da bilgi ve beceri sahibi, yazılım geliştiren, bilgi işlem güvenliği ve database yönetimi üzerine çalışan, değişik dillerde yazılmış web tabanlı uygulama geliştirme platformlarına hakim yazılım/ veri analizi uzmanlarına olan ihtiyacı artırıyor." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Gelecek 10 yılda veri analizi uzmanlarına olan ihtiyaç... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER