Geçiş karneleri öğrenci ve velileri baskı altına alıyor


Bavyera eyaletinde dördüncü sınıf öğrencilerine Gymnasium, Realschule yada Mittelschule (Hauptschule) tavsiyesi yapan geçiş karneleri (Übertrittszeugnis) verildi. Ancak Würzburg Üniversitesi'nde görevli bilim insanlarının ülke genelinde yaptığı bir araştırma, bu uygulamanın öğrenci ve velileri baskı altına aldığını ortaya koydu.

Uygulamadan her yıl yaklaşık 500 bin öğrencinin etkilendiğini belirten Prof. Dr. Heinz Reinders, alarm sinyalleri verdi. Çocukların hangi tür okula gideceklerine çok erken yaşta karar verilmesini eleştiren bilim adamı, bu kararın çocukların daha sonraki hayatları için çok önemli etkileri olduğunu belirtti.

Bavyera eyaletinde okulun verdiği geçiş karnesi, çocuğun hangi okula gideceğini kesin olarak belirlerken, Hessen eyaletinde ise velilerin vereceği karar etkili oluyor. Okul yönetimi ve öğretmenler de öğrencilerin uygulama nedeniyle baskı altına kaldıklarını ve velilerin çocuklarından daha fazlasını beklediklerini ifade ediyor. Konu hakkında konuşan Bavyeralı iki Türk veli de şikayetlerini dile getirdi. Augsburg'da yaşayan Orhan Ünver, çocuğunun daha iyi geleceği için ellerinden geleni yaptıklarını, çocuğuna ek ders aldırdıklarını anlattı.

Ünver, son bir yazılıdan çocuğunun kırık not almasının Realschule hayallerini suya düşürdüğünü dile getirdi ve bu durumun hem kendilerini hem de çocuklarını strese soktuğunu ifade etti. Münih'te yaşayan İmdat Yılmaz ise çok sayıda Türk kökenli çocuktan çok azının Gymnasium okuluna geçebildiğine dikkat çekip, çocukların da uygulamadan mağdur olduklarını kaydetti. Yılmaz, "Çocuğun aklında hep Gymnasium ya da Realschule'ye geçişi başarıp başaramayacağı sorusu vardı." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Geçiş karneleri öğrenci ve velileri baskı altına alıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER