Gaziantep Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ayhan Devamlı, hayvancılıkla uğraşan bir çok vatandaşın telaşlanmasına neden olan ve dönem dönem yaygınlaşan şap hastalığıyla ilgili Gaziantep'te yaygın bir durum olmadığını söyledi. Üreticilerinin hastalığa karşı hayvanlarının aşılarını yaptırmaları gerektiğini belirten Devamlı, tedbir alınmasını istedi.
İlk olarak 27 Eylülde Van'da görülen hastalığın, Suriye sınırından kaçak giren hayvanlarla ülkeye girdiğinin ve hızla yayıldığının tahmin edildiğini ifade eden Devamlı, "27 Eylül'den bugüne kadar hastalığın tespit edildiği mihrak sayısı 217'ye ulaştı. Bu mihrak sayısının 117'si söndürüldü, 100 mihrak şu anda aktif durumda. Şap salgını nedeniyle, hayvancılığımız risk altında, yetiştiricimiz de darboğazda. Hastalık çok önemli verim kayıplarına neden olurken, genç ve ithal hayvanlarda ölümlere neden olmakta." dedi.
Hastalığın çok hızlı yayılma özelliğine sahip olduğunu ifade eden Devamlı, şunları kaydetti: "Verim kayıpları da dikkate alındığında, ülkemizdeki en önemli salgın hastalıkların başında gelmekte. Şap, bir kaç senede bir, değişik virüs tipleri ile ülkemizde bu tür salgınlara neden olmakta. Hastalık nedeniyle, ağız ve ayaklarda oluşan yaralar, yem yemeyi engellediği için hayvanlarda yüzde 50'ye varan verim kayıpları oluşmakta, genç hayvanlarda da virüs doğrudan kalbi etkileyerek ölümlere neden olmakta."
Hastalığın insan sağlığı açısından risk oluşturmadığının da altını çizen Devamlı, "Bu nedenle et ve sütün tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Verim kayıpları ve hayvan ölümleri nedeniyle önemli miktarda ekonomik kayıplar ve hastalık yaşanıyor. Tüm tarımsal ürünlerin ihracatına getirilen yasaklar, yaşanan ekonomik kayıpları önemli boyutlara ulaştırmakta." açıklamasında bulundu. CİHAN