VİYANA (CİHAN)- Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Birleşmiş Milletler'in Viyana'daki temsilciliğinde düzenlediği panelle dünyanın baş edemediği uyuşturucu bağımlılığı problemini masaya yatırdı.
Birleşmiş Milletler'in Uyuşturucu Maddeler Komisyonu'nun 58. Oturumu çerçevesinde "Uyuşturucunun önlenmesi: Eğitimde kamu-özel sektör partnerliğinin rolü" başlığıyla dün düzenlenen panelde, uyuşturucu ile mücadelede kamu-özel sektör partnerliğinin rolü üzerinde duruldu.
Friede Diyalog Enstitüsü'nün partnerliğiyle düzenlenen panele Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Hurmalı, Avusturya'dan Dr. Artur Schroers, Türkiye'nin önde gelen psikiyatrlarından Prof. Dr. İlhan Yargıç ve Eğitimci Mehmet Ali Işık katıldı. Seçkin bir davetli grubunun hazır bulunduğu panel, vakfın başkan yardımcısı Hüseyin Hurmalı'nın yaptığı açılış konuşmasıyla başladı.
Hüseyin Hurmalı, sosyal eşitsizliğin toplumun barış içinde birlikte yaşamasının önünde bir engel teşkil ettiğini ifade etti. Uyuşturucu ve benzeri sorunlarla mücadelede eğitimin hayati önem teşkil ettiğini dile getiren Hurmalı, eğitimin sosyal adaletin inşasında kilit bir rol oynadığını aktardı.
Prof. Dr.İlhan Yargıç ise uyuşturu bağımlılığının bilimsel temellerini izah etti. Yargıç, bağımlılardaki davranışsal özelliklerin sorunun kaynağı değil, uyuşturucu kullanımının sonuçları olduğunu dile getirdi.
Konuyla ilgili bilimsel izahlar getiren katılımcılardan Dr. Artur Schroers ise ergenlik dönemlerinde riskli davranışların takdir hissi, eğlence, zevk ve macera arayışıyla bu arttığını söyledi. Uyuşturucu ile mücadelede özsaygı, empati, iletişim, baskıya karşı dayanıklılık gibi yaşam becerilerinin teşvik edilmesinin hayati önemde olduğunu vurguladı.
Programın sonunda konu başlığı çerçevesinde bir örnekleme sunan eğitimci Mehmet Ali Işık da dünyanın dört bir yanında barış adaları oluşturan Türk okullarını ve Hizmet Hareketi'ni anlatan bir sunum yaptı. CİHAN