İpek Koza Holding'e bağlı medya kuruluşlarına yönelik polis baskınından endişe duyduklarını açıklayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, gazetecilerin konuya ilişkin sert soruları ile muhatap oldu. Associated Press (AP) haber ajansı Dışişleri Bakanlığı muhabiri Brad Klapper, Türkiye'nin ABD'nin endişelerini dikkate almadığını belirterek, " 'Endişeliyiz' demek dışında birşey yapacak mısınız?" diye sordu.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, polis baskınına ilişkin haberleri gördüklerini ve endişe duyduklarını kaydetti. Türk hükümetine dünküne benzer bir çağrı yapan Kirby, "Türk yetkililerine sadece basın özgürlüğüne değil, muhalif sesleri de içeren siyasi sürece saygı duymaya teşvik etmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
Ardından konuya ilişkin sorulan başka bir soru karşısında dünkü açıklamasının aynısını okumakla yetinen Kirby, AP muhabiri Brad Klapper'ın sert soruları ile karşılaştı. Brad Klapper, ilk olarak, özellikle bu son yaşanan olaydan sonra ABD'nin Türk taraflara kaygılarını iletip iletmediğini sordu.
Türk tarafı ile yaptıkları özel görüşmelere değinmeyeceğini belirten Kirby, "Şunu söyleyebilirim ki, görüşlerimizi kamuoyu önünde ve özel görüşmelerde dile getirmeye devam edeceğiz." dedi.
DURUM KÖTÜYE GİDİYOR
Kirby'nin, "Bu konuda dün de konuşmuştum" demesinin ardından söze giren Klapper, "Ancak durum daha kötüye gidiyor." cevabını verdi. Klapper, ardından, "Siz bu konuda endişe duyduğunuza yönelik tavrınızı açıkça gösteriyorsunuz. Ancak Türk hükümetinin yaptıklarına bakacak olursak, sizin endişeleriniz karşısında yeterince endişeli görünmüyorlar. Bu doğru mu?" şeklinde bir soru sordu.
Kirby, bu soruya "Bu konuda endişelerimizi ciddiye alıp almadıklarını Türklere sormanız gerekiyor. Ama bu bizim sessiz kalacağımız manasına gelmez." cevabını verdi.
AP Muhabiri Klapper, bu cevaba karşı "Kimse size sessiz kalıp kalmayacağınızı sormuyor. Size 'endişeli olduğunuzu söylemenin dışında bu konuda birşey yapacak mısınız?' diye soruyor. Çünkü sizin endişelerinizi dikkate almıyorlar." şeklinde bir soruyla karşılık verdi.
HÜKÜMETİN YAKLAŞIMI DEMOKRATİK DEĞERLERE AYKIRI
Ancak Sözcü Kirby, "Burada yaklaşımın (Türkiye'nin) kendi demokratik değerlerine açıkça uygun olmadığına inanıyoruz. Şunu size söyleyebilirim ki bu endişelerimiz kamuoyunda ve özel görüşmelerde biliniyor." şeklinde konuşmakla yetindi.
Kirby son olarak, Türk demokrasisi ve Türkiye'nin demokratik değerlerinin kendileri için önemli olduğunu ve bunların korunduğunu görmek istediklerini kaydetti. CİHAN