Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) 2015-2016 kış sezonu öncesinde doğal gaz kullanan 11,1 milyon aboneye güvenli kullanım için bazı uyarılarda bulundu.
GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, 2015-2016 yılı kış sezonu öncesinde ülkemizde doğal gaz kullanmakta olan tüm tüketicilerin doğal gazın güvenli kullanımı konusunda üzerine düşen bazı görevler bulunduğunu, basit tedbirlerin abonelerin can ve mal güvenliğinin korunması ve enerji tasarrufu için büyük öneme sahip olduğunu belirtti.
Doğal Gaz Piyasası Kanunu'nun sayaç sonrası tesisat ve cihazların iyi durumda tutulması konusunda abonelerin sorumlu olduğunu belirttiğine dikkat çeken Yaşar Arslan yazılı açıklamasında, "GAZBİR olarak tüketici odaklı ve kaliteli hizmet anlayışının devam ettirilmesi için elimizden gelen çabayı sarfediyoruz. Geçen sene tüketicilerin güvenli ve verimli doğal gaz kullanımı konusunda bilgilendirilmesi için GAZBİR olarak kamu spotları hazırlattık. Bu sene de benzer çalışmalarımız olacak. Doğal Gaz Dağıtım Sektörü için öncelikli hedef tüketici memnuniyetidir. Güvenli işletmecilik ise bunun ayrılmaz bir unsurudur." izahında bulundu.
Yaşar Arslan, her yıl artan abone sayısıyla büyüme trendini sürdüren doğal gaz dağıtım piyasasının önümüzdeki kış sezonu için hazır olduğunu ifade ederek, abonelerin kesintisiz ve güvenli şekilde doğal gaz kullanmalarının geçen senelerde olduğu gibi bu sene de sağlanması için ilgili kuruluşlarla koordineli şekilde çalışacaklarını ve herhangi bir arz sorunu yaşanmasının beklenmediğini vurguladı.
KURALLARA UYULDUĞUNDA EN GÜVENLİ ENERJİ KAYNAĞI
"Kurallara uygun kullanıldığında doğal gaz en güvenli enerji kaynağıdır." diyen GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan kış sezonu öncesinde doğal gaz abonelerinin, güvenli doğal gaz kullanımı için, alınması gereken önlerler ise şöyle sıraladı:
"Kullanılan yakıcı cihazların (Brulör, kombi, soba, şofben, ocak vb.) yıllık bakımları ve esnek bağlantı elemanlarının sızdırmazlık kontrolleri sertifika sahibi firmalara yaptırılmalıdır. Binaların baca kontrolü ve temizliği mutlak suretle yetkili firmalara yaptırılmalıdır.
Yakıcı cihazların bulunduğu ortamda yer alan havalandırma menfezinin kesinlikle kapatılmamalıdır. Yakıcı cihazlar oksijen akışıyla güvenli ve verimli olarak çalışmaktadır. Havalandırma menfezinin kapatılması cihaza gelen oksijen akışını keseceğinden karbonmonoksit zehirlenmesine sebep olabilmekte ve doğal gaz tüketimini artırmaktadır. Ömrü dolan yakıcı cihaz ve baca bağlantıları değiştirilmelidir.
Abonelerimiz yakıcı cihazların bulunduğu odalarda asla uyumamalıdır.
Abonelerimizin ortamda gaz kokusu almaları halinde öncelikle sayaç önünde bulunan ana vanayı kapatmaları, kapı ve pencerelerin açarak ortamı havalandırmaları, yakıcı cihazların tamamını kapalı konuma getirdikten sonra ortamı terk ederek '187 Doğal Gaz Acil Hattı'nı aramaları gerekmektedir." CİHAN