UNESCO'nun gastronomi alanında 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil ettiği Gaziantep'te geleneksel yemeklerin tanıtımına yönelik sürdürülen çalışmalar kapsamında bulgur festivaline ev sahipliği yapacak.
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi, Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) ve Bulgur Sanayicileri Derneği işbirliğiyle mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan festivale Türkiye'nin tüm şehirlerinden bulgur üreticilerinin katılımının sağlanması planlanıyor.
GTB tarafından meclis ve komite üyelerine yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e, borsanın çalışmaları ve festivalin detayları hakkında bilgiler verildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan GTB Meclis Başkanı Selami Memiş, borsanın 2015 yılında yaşanan küresel krize rağmen 2104 yılına oranla işlem miktarı bakımında yüzde 50'lik bir büyüme performansı gösterdiğini ifade etti. Konuşmasında paydaş kurumlar tarafından düzenlenmesi planlanan Bulgur Festivali'nin önemine değinen Memiş, "Anadolu insanının asırlardır sofrasından eksik etmediği bulguru, bu festivalle her kendi topraklarında tüm dünyaya tanıtma fırsatı bulmuş olacağız." dedi.
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise şehirden tüm bulgur üreticileriyle bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptıklarını hatırlatarak, "Geleneksel Antep sofrasının vazgeçilmez yemeği bulguru tanıtmak ve toplumun tüm kesimlerine sevdirmek amacıyla festival içeriğinde neler yapılacak onlara karar verdik. Festivali bu yılın mayıs ayı içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Açılacak tüm stantlarda bulgur yemekleri yapılacak, Türkiye'nin önde gelen gurmeleri şehrimize davet edilecek. Seyyar bulgur araçlarıyla yapılan yemekler fuar alanındaki ziyaretçilere ikram edilecek. Bulgur kitabının yazılması için ise çalışmalara şimdiden başladık. Tüm bunların yanı sıra bulgurun sağlık açısından önemine vurgu yapacak, dünyaca ünlü bir doktorumuzu veya diyetisyeni de festivale getireceğiz. Etkinlikler tüm gün sürerken akşam da tanınmış sanatçılar tarafından konserler verdirmeyi planlıyoruz." diye konuştu.
"İHTİSAS AÇISINDAN FAYDALI"
Geleneksel Antep yemeklerinin yapıldığı ve tanıtıldığı tüm etkinliklerin Dünya Gastronomi kenti Gaziantep'in uluslararası tanınırlığına kazanç sağlayacağını kaydeden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de 'Bulgur Festivali'ni ihtisas taşıması açısından önemli bulduğunu söyledi. Bulgurun Gaziantep yemekleri arasında ayrı bir yeri ve önemi olduğuna işaret eden Şahin, "Bulgurun şehrimizde yaklaşık 50 çeşit yemeği yapılıyor. Geçmişten günümüze kadar uzanan bu yemekler, sadece mutfak değil, kültürel zenginliğimizi de ortaya koyuyor. Bu nedenle Gaziantep'in yaşayan bir Gastronomi kenti olduğunu ortaya koyan tüm etkinlikleri destekliyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN