Çin futbol takımları flaş transferlerle dünya futbolunu kasıp kavuruyor. Özgür Düşünce'den Serkan Kanca'nın haberine göre medya ve teknoloji devi şirketlerin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in teşvikiyle futbol kulüplerine yatırım yapması, transfer piyasalarını alt üst etti.
REKOR TRANSFERLER
Atletico Madrid’den Jackson Martinez’i 42 milyon euro gibi rekor bir ücretle Guangzhou Evergrande’ın transfer etmesine, Jiangsu Suning kulübü, 50 milyon euroluk Alex Teixeira hamlesiyle karşılık verdi. Türkiye’den Demba Ba, Stephane Mbia, Ersan Gülüm ve son olarak Burak Yılmaz’ı koparan Çin’de, aslında olup biten rekor transferlerin çok ötesinde.
Şİ’NİN İŞARET FİŞEĞİ
Yapılan sansasyonel transferlerin, Çin kulüplerinin ve arkasındaki dev şirketlerin popülaritesini uluslararası alanda artırdığı kesin. Fakat meselenin sadece reklam olmadığı da bilinen bir gerçek. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in işaret fişeği ile başlatılan büyük futbol atılımı ‘Eğitim’, ‘Organizasyon’ ve ‘Devlet Politikası’ ayakları üzerinde yükseliyor. Başkan Şi, Çin futbol kulüplerini dünyanın en iyileri arasında görmek istiyor.
50 BİN FUTBOL SAHASI
Çin, alt yapılar için sahip olduğu 20 bin futbol sahasını önümüzdeki 10 yıl içerisinde 50 bine çıkarmayı planlıyor. Avrupa futbol okullarının kalitesini Çin’e taşımak için de Avrupa’dan sadece pahalı futbolcular değil, aynı zamanda alt yapıda çalışacak antrenör ve profesyoneller de alınmaya devam edecek. Bunun yanında futbol kültürünün yaygınlaşması için medya ve iletişim araçları etkin olarak kullanılacak.
ABD VE KATAR’DAN FARKI
Çin’in, Beckham, Henry, Pirlo, Lampard, Kaka, Gerrard, Raul, Batistuta gibi yıldızları ülkelerine getiren ABD ve Katar’dan farkı; sadece ünlü futbolcuları değil, aynı zamanda gelecek vaat eden genç oyuncuları da transfer etmesi. İngiltere’de 27,1 ve Türkiye Ligi’nde 27,3 olan yaş ortalaması, Çin’de 26,5.
POLİS DEVLETİ
Neredeyse her okulda ihtiyaçları karşılayacak bir spor salonu bulunan Çin, spor kültüründe futbolu öne çekecek. “Devlet politikası ile yatırımcılarımız aynı şeyi düşünür” diyen devlet başkanı Şi, yatırımcılara futbolu adres gösteriyor. Özel sektörün yanı sıra, 2025’e kadar devlet bütçesinden de 850 milyon dolarlık bir harcama yapma planlarının nihai amacı, Çin Milli Takımı ile bir dünya kupası kaldırmak.
RAKAMLARLA ÇİN LİGİ
16 takımın mücadele ettiği Çin 1. Ligi’nin en güçlü ekibi, 64 milyon euro piyasa değeriyle, son 5 sezonun şampiyonu Guangzhou Evergrande. Bu takımı Brezilyalı teknik direktör Felibe Scoları çalıştırıyor. Bu yıl kadrosuna rekor transferlerle S.Donetsk’ten Alex Teixeira ve Chelsea’den Ramires’i katan Jiangsu Suning ise 65,55 milyon euro ile ligin en pahalı takımı. 88 yabancı oyuncunun bulunduğu Çin 1. Ligi’nin toplam değeri ise 344,78 milyon euro.
MİLLİ TAKIMA 10 MİLYON EURO
FIFA ülkeler sıralamasında 93. sırada bulunan Çin milli takımının 20 kişilik kadrosunun değeri 10,6 milyon euro. Yurt dışında oyuncusu bulunmayan milli takımın en değerli futbolcusu 1 milyon 200 bin euro ile Linpeng Zhang.
TRİBÜNLER DOLU
Çin’de 22 bin 193 olan seyirci ortalamasının, 2018’e kadar 25 bin barajını aşacağı belirtiliyor. İtalya ve Fransa’yı yakalayan Çin Ligi, Bundesliga ve Premier Lig’den sonra en fazla seyirci çeken lig olacak.
GELİRLER ARTTI
Çin’de 2015’te maçların yayın hakları yalnızca 8 milyon euro iken Ekim ayında yapılan yeni anlaşma ile yayın gelirleri 5 sezon için 1,1 milyar euro’ya yükseldi. Kulüplerin sadece yayın gelirinden alacakları yıllık ücret bir anda 220 milyon euro’ya fırladı. Hal böyle olunca da çılgın transferler art arda gelmeye başladı. Önümüzdeki sezon Çinlilerin daha büyük transferler yapması bekleniyor.
ÇİN'İN EN PAHALI OYUNCULARI
Alex Teixeira (Jiangsu Suning) 50 milyon euro
Jackson Martinez (G. Evergrande) 42 milyon euro
Ramires (Jiangsu Suning) 28 milyon euro
Ricardo Goulart (G. Evergrande) 15 milyon euro