Fransız Engie firması, Türkiye'deki termik santral projelerini iptal etti


Adana Termik Santral Karşıtı Platform Bileşenleri'nin 15 yıldır sürdürdüğü termik santral karşıtı çalışmalar sonuç verdi. Adana'nın Yumurtalık ilçesi sahilinde 1320 mw'lık ithal kömürle çalışacak termik santral kurma çalışmalarına devam eden Fransız firması Engie, bu projeden vazgeçti. Karar nedeniyle Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde Adana Termik Santral Karşıtı Platform Bileşenleri adına bir açıklama yapan Adana Tabip Odası Başkanı Neslihan Önenli Mungan, Engie'nin projeden vazgeçmesinden memnuniyet duyduklarını, diğer firmalardan da aynı kararı beklediklerini anlattı.

Engie'nin yaklaşık 5 yıldır Adana Yumurtalık sahilinde, Ada isimli 1320 MW'lık ithal kömürle çalışacak bir termik santral kurup, buradan elektrik elde etmek istediğini anlatan Mungan, "Bu tesiste yılda üç milyon ton üzerinde ithal kömür yakılacaktı. Bacalarda en gelişmiş filtreler de kullanılsa her gün 800 kg çapı olan 10 mikronda küçük toz partikülü, 10 ton kükürt dioksit, bir buçuk ton azot dioksit soluduğumuz havaya salınacak ve 1200 ton katı kül atık meydana gelecekti. PM10 ve uçucu küller üzerine yapışan kurşun ve kadmiyum başta olmak üzere ağır metaller etrafa yayılacak, bir kısmı rüzgarla yüzlerce kilometre uzaklara kadar dağılabilen bu kirleticiler nedeniyle topraklarımız, suyumuz ve havamız kanserojen ağır metallerle kirlenecek ve oluşacak asit yağmurları ile canlı yaşamı ve tarımsal üretim zarar görecekti." dedi.

Tesise komşu konumda Ceyhan-Yumurtalık sahilinde 8'i büyük kömürlü olmak üzere Doğu Akdeniz sahilinde toplam 29 termik santral projesinin daha olmasının olayın korkunç ve yaşamla bağdaşmaz boyutlarını daha net olarak ortaya koyduğunun altını çizen Mungan, "15 yıldır bu ölümcül tehlikeye karşı mücadelemizi inançla ve inatla sürdürüyoruz. Bu dönemde Climate Action Network Europe isimli çevre örgütü öncülüğünde ve Avrupa'daki diğer çevre örgütleriyle beraber Engie karşıtı ortak bir kampanya başlatılmıştır. Bunun için Fransa'da Engie Firması önünde protesto etkinliği yapılmış, Fransa Cumhurbaşkanına mektup yazılarak bu projenin zararları anlatılmış ve vazgeçmeleri istenmiştir. Ankara'da Fransa Büyükelçiliği, İstanbul'da Engie Firmasının temsilciliği ile görüşülerek onlara daha önce kazanılan mahkeme kararları da gösterilerek, kendilerine karşı güçlü bir yerel muhalefetin olduğu ve bu projeden vazgeçmeleri gerektiği söylenmiştir. Bütün bu çabalar sonuç vermiş ve Engie firması 14 Ekim 2015 tarihinde bu projeden vazgeçtiğini açıklamıştır." ifadelerini kullandı.

17 TERMİK SANTRAL PROJESİ DE İPTAL EDİLMELİ
2009 yılında mevcut hukuki mücadele yollarına yeni bir yaklaşım getirme amacıyla toplu lisans iptali davaları başlatıldığını ve Danıştay'da kümülatif etki konusunda içtihat oluşturulduğunun altını çizen Mungan, "Artık her alanda mevzuat değişmek zorundadır. Verilen bütün lisansların toplam zarar verici etki hesaplarının yapılması gerektiği yönündeki bu içtihat, mevzuat açısından tarihi bir dönüm noktası olmuştur. Bu karar EPDK üzerinde yoğun bir baskı oluşturduğu için, sonrasında yapılan lisans başvurularının bir kısmını reddetmek zorunda kalmışlardır. Yumurtalık-Ceyhan kıyı hattında planlanan yedi, Erzin kıyılarında planlanan dört projenin lisans başvurusu EPDK tarafından reddedilmiştir. Ancak EPDK yasayla verilmiş olan görevini ihlal ederek, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun kümülatif etki konusunda yan yana planlanan bütün termik santrallerin toplam etkisinin hesap edilmesi gerektiği yönünde verdiği içtihadı aşabilmek ve kararın sonuçlarını engellemek için Danıştay'ın aleyhte karar verdiği şirketlere yeni 'hülle lisanslar' vermektedir. Bu görevin kötüye kullanılmasıdır." diye konuştu. Mungan, 14'ü Adana içi ve Yumurtalık-Ceyhan sahilinde doğalgaz ve kömürlü, 3'ü Erzin-İskenderun sahilinde yapılmak istenen kömürlü, 17 termik santral projesinin de iptal edilmesini istediklerini de sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Fransız Engie firması, Türkiye'deki termik santral projelerini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER