Fransa'nın güneyinde 8. yüzyıla ait Müslüman mezarları bulundu. Daha önce keşfedilen en eski Müslüman mezarı Marsilya'daydı ve 12. yüzyıla aitti. Bu keşif, Müslümanların Fransa'ya çok daha önce geldiği tezini kanıtladı. Mezarların Roma duvarının içinde olması ve yakınında Hristiyan mezarlarının olması ise Müslümanlarla Hristiyanların birlikte yaşadıklarının işareti olarak gösteriliyor.
Nimes şehrindeki üç mezar 2006-2007 yıllarında otopark inşaatı sırasında bulunuldu. Uzun araştırmaların sonucunda kemiklerin 8. yüzyıla ait olduğu tespit edildi. Diş ve kemik parçalarından yapılan DNA taramasından sonra, kalıntıların Kuzey Afrika kökenlilere ait oldukları tespit edildi. Mezarların Mekke yönüne çevrilmiş olması da Müslüman mezarı olduğunu kanıtladı. Kalıntılarda hiçbir yaralama veya darp işareti görülmedi. Söz konusu kişilerden ikisinin 20'li diğerinin 50'li yaşlarda öldüğü tahmin ediliyor.
Müslümanların Fransa'ya sekizinci yüzyılda Cebelitarık boğazı üzerinden geldiği tahmin ediliyordu, fakat bunu kanıtlayacak iz yoktu. Fransa arkeoloji araştırma enstitüsünden araştırmayı yapan ekipten Yves Gleize, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Mekke yönüne çevrilmiş 3 erkek bedeninin olması, cesetlerin Müslümanlara ait olduğu kanaatini verdi." dedi. Mezarların yakınında birkaç sikke ve seramik parçalarının da bulunduğunu ifade eden Gleize, "Tarih kitaplarında 719-752 yılları arasında Fransa'nın güneyinde Müslümanların aldığı ve orada yaşadığı yazar, bu keşif orada Müslümanların varlığını ispatladı, fakat topluluğun büyüklüğü hakkında kesin bilgiye sahip değiliz." ifadelerini kullanıldı. Gleize'nin çalışması çarşamba günü Amerikan Plos One dergisinde başmakale olarak yayımlandı.
MÜSLÜMANLAR VE HRİSTİYANLAR BİRLİKTE YAŞAMIŞ
Arkeolog Jean-Yves Breuil ise "İspanya'da 7. yüzyıla ait Müslüman izlerini ispatlayacak arkeolojik izler vardı fakat Fransa'ya ait en eski izler 12. yüzyıla aitti. Bu keşif Fransa'da Müslümanların 8. yüzyılda varlığını ispatlatacak kanıt oldu, tarihi belgeleri kanıtladı. Mezarların, Roma duvarının içinde olması ve yakında Hristiyan mezarlarının olmasının Hristiyan topluluk ile birlikte yaşamış olabilecekleri tezini kuvvetlendiriyor." ifadelerini kullandı.
Araştırmayı yapan Yves Gleiz de mezarların bulunduğu konum itibari ile Müslümanlar ve Hristiyanların birlikte yaşamış olabilecekleri üzerinde duruyor. Antropologlar 3 cesedin 8. yüzyılda Tarık bin Ziyad komutasında İspanya'nın fethine katılan orduya katılmış kişilere ait olabileceğini söylüyor. CİHAN