Fransa tarihinde bir ilk: Sarkozy yolsuzluktan mahkum oldu

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Mart 1 2021
Fransa'da 5'inci Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir eski cumhurbaşkanı nüfuzunu kötüye kullanma ve yolsuzluk iddiasıyla hakim karşısına çıktı.
Fransa tarihinde bir ilk: Sarkozy yolsuzluktan mahkum oldu
 
Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, nüfuzunu kullanarak, hakkındaki Bettencourt yolsuzluk davası sırasında, avukatı Thierry Herzog aracılığıyla, yargıtay hakimi Gilbert Azibert'ten, davayla ilgili gizli bilgileri almaya çalışmak suçundan 1 yılı kapalı, 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hakim, Sarkozy'nin bu bir yılı, evinde, elektronik bileklikle geçirmesine karar verdi.

Paris Adliyesi 32. Ceza Dairesi, uzun zamandır beklenen ve eski Cumhurbaşkanı'nın siyasi geleceğini de yakından etkileyecek "telefon dinleme skandalı" ile ilgili kararını açıkladı. Davalı Sarkozy, avukatı Thierry Herzog ve yargıtay hakimi Gibert Azibert, karar duruşmasında hazır bulundu. Mahkeme heyeti, Sarkozy, avukatı Herzog ve hakim Azibert'i "Mesleki gizliliği ihlal etmek ve pasif yolsuzluktan" suçlu buldu. Mahkeme, "Delillerin ve tanıklıkların, bir yolsuzluk anlaşması yapıldığının tespit edildiğine" hüküm getirdi.

Nicolas Sarkozy, hakkındaki Bettencourt yolsuzluk davası sırasında, nüfuzunu kullanarak, avukatı Thierry Herzog aracılığıyla, yargıtay hakimlerinden Gilbert Azibert'ten, davayla ilgili gizli bilgileri almaya çalışmaktan yargılandı. Sarkozy'nin bu yardımı karşılığında, Hakim Azibert'e Monaco'da prestijli bir görev sözü verdiği de iddia edildi.

İddialar, soruşturma hakimlerinin, Bettencourt davası sırasında Sarkozy ve avukatı Herzog'un telefonlarını dinlemesiyle ortaya çıkmıştı.

"Paul Bismuth" adındaki eski bir okul arkadaşının adına bir telefon kartı alarak avukatıyla gizli görüşen Sarkozy'nin bu konuşma sırasında, Azibert'e yeni görev verilmesi konusunu görüştüğü tespit edildi. Ancak, Azibert'in yeni bir göreve atanmaması nedeniyle dava pek çok hukuk çevresi tarafından eleştirilmiş, hakimlerin "yasadışı dinleme yaptıkları" öne sürülmüştü.

Kasım sonu ve Aralık a

Bu haberler de ilginizi çekebilir