Fransa erken seçim için sandık başında: Aşırı sağ mı çıkacak?
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Pazar, Haziran 30 2024
Fransa, ikinci turu 7 Temmuz'da yapılacak erken milletvekili seçimi için sandık başında. Anketlere göre, Macron'un ittifakı, faşist RN ve Yeni Halk Cephesi'nin ardından üçüncü sırada.
Fransa, bugün erken genel seçimlerin ilk turu için sandık başına gidiyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından beklenmedik bir şekilde karar aldığı seçimlerin ikinci turu, bir hafta sonra, 7 Temmuz Pazar günü yapılacak. Seçmenler ise sadece 577 sandalyeli Ulusal Meclis’in yeni milletvekillerine değil, ülke siyasetinin biraz daha sağa kayıp kaymayacağına da karar verecek.
Peki, Fransa’da erken seçim kararı nasıl ve neden alındı? Seçim süreci nasıl ilerleyecek? Seçime hangi partiler katılıyor ve anketler ne söylüyor?
AP SEÇİMLERİ: FAŞİST RN, SANDIKTAN BİRİNCİ ÇIKTI
Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa Birliği’ne (AB) üye 27 ülkede 6-9 Haziran tarihleri arasında yapılan AP seçim sonuçlarının belli olmasının ardından sonuçların ‘Avrupa'yı savunan partiler için iyi olmadığını’ söyleyerek Ulusal Meclis’i feshettiğini ve bundan sadece 3 hafta sonra erken genel seçime gidileceğini duyurdu. Macron, açıklamasında, “Oylamayla, parlamenter geleceğimizin seçimini yeniden size vermeye karar verdim. O yüzden bu akşam Ulusal Meclis'i feshediyorum” ifadelerini kullandı. 19 Haziran itibarıyla resmileşen seçim sonuçlarına göre, AP’de toplam 81 sandalyesi olan ülkede, Jordan Bardella liderliğindeki faşist Ulusal Birlik (RN) partisi oyların yüzde 31,37’sini alarak Parlamento’ya 30 vekil göndermeye hak kazandı. Macron’un partisi Rönesans’ın da içinde olduğu ittifak ise yüzde 14,60 oyla seçimi ikinci sırada tamamladı.
İKİ TURLU SEÇİM SİSTEMİ: YÜZDE 12,5’İ GEÇEN İKİNCİ TURA KALACAK
Fransa’da Cumhurbaşkanı seçimine benzer bir şekilde milletvekili seçimi de iki tur halinde yapılıyor. Ulusal Meclis’te her bir seçim bölgesi için birer sandalye bulunuyor. Bir partinin 577 sandalyeli mecliste salt çoğunluğu elde edip hükümeti kurabilmesi için 289
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Almanya kara kara düşünüyor: 120 bin kamyon/TIR şoförü açığı var!2.Erden Timur tutuklandı!3.Kenya’da gözaltına alınan eğitimci Mustafa Güngör, günler sonra serbest bırakıldı4.Türk askeri Gazze'ye gidecek mi? Trump: Netanyahu ile Türkiye’yi görüşeceğiz5.Erden Timur için tutuklama talebi
6.ABD'den tedirgin eden bilgilendirme: Türkiye'de yaşayan vatandaşlarını deprem için uyardı7.Trump'tan F-35 mesajı: 'Türkiye'ye satabiliriz'8.CHP 38. Olağan Kurultayı ile İstanbul İl Kongresi için mahkemeden yeni karar9.Flaş gelişme: Yeniden ifade vermek için adliyeye giden Ersoy itirafçı mı olacak?10.İran'da sokak eylemleri büyüyor! Halk pahalılık ve enflasyondan şikayetçi

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN








