Fransa'da torba yasa krizi


PARİS (CİHAN)- Fransa'da Başbakan Manuel Valls'ın ekonomiyi canlandırmak için hazırlanan torba yasayı meclisten oylama yapılmadan geçirmeye çalışması krize yol açtı. Ana muhalefet partisi Halk Hareket Birliği (UMP) hükümetin düşmesi için meclise gensoru verdi.

Kamuoyunda Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron'un ismiyle bilinen yasa tasarısı için Valls, anayasanın, "bakanlar kurulu tarafından sunulan tasarının mecliste oylanmadan kabul edilmesini" içeren 49-3'ünün maddesinin uygulanmasını istedi. Başbakan Valls'ın bu uygulamayı Sosyalist Parti (PS) içerisindeki küskün vekillerin yasaya hayır deme ihtimalini bertaraf etmek için istediği kaydedildi. Başbakan Valls aldığı kararı, "Fransa'nın çıkarlarını garanti altına almak için kaybedecek zamanımız yok." ifadeleriyle savundu. Muhalefetin anayasanın 49-3'üncü maddesinin uygulanmasının hata olduğu yönündeki eleştirilerine ise "Hata asıl mecliste reddedilirse olacak." cevabını verdi.

Başbakan Manuel Valls'ın mecliste oylama olmadan Macron yasasını geçirmeye çalışması ise krize yol açtı. Ana muhalefet partisi Halk Hareket Birliği (UMP) milletvekilleri hükümetin düşmesi için meclise gensoru verdi. Perşembe akşamı Fransa Milli Meclisi'nde görüşülecek gensoruya diğer sağ parti Bağımsız Demokratlar Birliği (UDI) de destek vereceğini duyurdu. Ayrıca Komünist Parti'nin de gensoruda hükümetin düşmesi lehinde oy kullanacağı kaydedildi. Aşırı sağ parti Milli Cephe'ninde (FN) gensoruya destek vermesi bekleniyor.

Ulusal Sol (FG) blokun lideri Jean Luc Melenchon da Manuel Valls'ın 49-3'ü uygulamasını demokrasinin ihlali olacağını iddia etti. Ancak, sağ partiler tarafından verilen gensoruya da destek vermediğini kaydetti. Macron yasasını eleştiren Yeşiller Partisi de gensoruya destek vermeyeceğini açıkladı. İktidardaki Sosyalist Parti içerisinde de gensoruya evet diyen milletvekillerinin de olabileceği iddia ediliyor. İhtimali değerlendiren Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll, gensoruya evet diyen sosyalist milletvekillerinin partiden ihraç edileceği tehdidinde bulundu. Gensorunun kabul edilmesi durumunda hükümet istifa etmek zorunda kalacak. Aksi durumdaysa ekonomi paketi yasalaşacak.

Konuyla ilgili ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı François Hollande da gerekli durumlarda tasarının mecliste oylamadan kabul edilmesine sıcak baktığını kaydetti. Hollande, "Ne kaybedecek zamanımız ne de risk alacak durumumuz var." ifadelerini kullandı.

Yarın görüşülecek gensorunun kabul edilmesi ise oldukça düşük ihtimal. Hükümetin düşmesi için meclisteki salt çoğunluk olan 289 sayısına ulaşılması gerekiyor. Gensoruya destek veren partilerin toplam milletvekili sayısı ise 237'de kalıyor.

Anayasanın 49-3'üncü maddesi son olarak 2006 yılında Dominique de Villepin'in başbakanlığı döneminde uygulanmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Fransa'da torba yasa krizi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER