Focus, Erdoğan’ın basın temsilciliği ve büyükelçiliğin tüm çabalarına rağmen, basın açıklamasını yayınlamadı, aksine yeni bir haber yaptı. Dergi buna gerekçe olarak basın hukukunu göstererek ekledi: Haberdeki hatalı konular açıklanmalı. Erdoğan’ın danışmanlarının gönderdiği açıklama, habere ilişkin tek yanlı görüş beyanı niteliğinde.
GÖNDERİLEN AÇIKLAMA HATALI
Erdoğan’ın gönderdiği tekzip ya da açıklamanın Alman hukuku açısından bir değeri bulunmuyor. Alman ve Avrupa basın hukukuna göre, bir haberde hata varsa, hatalı konular doğrularıyla birlikte cümle cümle açıklanmalı. Oysa, Erdoğan’ın danışmanlarının gönderdiği açıklama, habere ilişkin tek yanlı görüş beyanı niteliğinde. Bu durumda da ilgili basın kurumunun bunu yayınlamama hakkı bulunuyor.
FOCUS’A SALDIRIYORLAR
Alman Focus Dergisi, 27 Haziran’da yaptığı “Erdoğan ve gölge savaşçıları” başlıklığı, Almanya’da yakalanan biri Erdoğan’ın eski danışmanı üç MİT’çi ile ilgili haberine, cumhurbaşkanı Erdoğan’dan iki sayfalık bir açıklama geldiğini duyurdu. 14 Temmuz tarihli haberinde Focus, “Erdoğan’ın basın bürosu Focus’a saldırıyor. Focus’un, Türk ajanlarla ilgili haberi Erdoğan’ı kızdırdı” başlığını kullandı.
“HABERİMİZ AHLAK DIŞIYMIŞ”
Focus şöyle devam etti:
“Gönderilen iki sayfalık açıklama, haberin ahlak dışı olduğunu belirtiyordu. Erdoğan, şimdiye kadar kendisine eleştirel bakan gazetecilere karşı tavırlarıyla biliniyor. Erdoğan’ın oldukça yabani olan çevresinde hazzetmediği ya da beğenmediği gazeteciler ya mahkemelerde sürünüyor ya da hapse girdiler. ”
Bu tür davranışlardan yabancı basının da payını aldığını belirten Focus Dergisi, bir süre önce yaptığı bir haber yüzünden New York Times’ın “terbiyesiz” ilan edildiğini belirtti. “Focus’un haberi Erdoğan’ın hoşuna gitmemiş” ara başlığını kullanan Focus daha sonra şöyle devam etti:
“ONUN HİÇ HOŞUNA GİTMEDİ”
“Savcılığın bilgisi ve dosyalara dayanarak yaptığımız Türk casusluk faaliyetleri ile ilgili ilk haber, aslında Fransız basınında ve Anglo-Sakson ülkelerde büyük etki yarattı. Ancak daha büyük etkisi ise Erdoğan’ın ülkesinde oldu.
Focus’un bu haberciliği Erdoğan’ın hiç ama hiç hoşuna gitmedi. Federal Savcılık üç MİT ajanı ile ilgili olarak casusluktan dava açmıştı. Dava açılan üçlünün başı Muhammed Taha Gergerlioğlu, savcılığa göre Erdoğan’ın güvendiği kişilerdendi. Karlruhe’deki suçlama buydu ve devlet bilgilerine dayanıyordu.”
“İKİ TARAFA DA BÜYÜK BASKI”
Dergi, Erdoğan’ın kendi haberleriyle ilgili iki sayfalık bir açıklama gönderdiğini ve Erdoğan’ın basın bürosunun oldukça sinirli büyükelçilik aracılığıyla hem Focus hem de internet sitesi olan Focus Online üzerinde baskı yaptığını belirtti. Dergi, “İki sayfalık bir açıklamaydı bu ve Erdoğan, böyle bir gazeteciliğin tolere edilemeyeceğini ve ahlaki olarak değerlendirilemeyeceğini söylüyordu. Erdoğan’a göre haber sadece Türkiye Cumhurbaşkanı’nı değil, Almanya’da yaşayan Türkler’i de zan altında bırakıyordu. Erdoğan’a göre, Gergerlioğlu ona yakın biri değildi ve herhangi biriydi. Ayrıca, Türkiye de yasaların geçerli olmadığı bir yer değildi” diye yazdı.