Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarının son durumu ile ilgili bir açıklama yayınladı. Türk bankaların dış borçlarının yükselmeye devam ettiğini belirten Fitch, gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye'nin Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımına karşı en duyarlı ülkelerden bir tanesi olduğuna dikka çekti.
Kuruluş açıklamasında, "Türk bankalarının dış borçları artış göstermeye devam ediyor ve 2010'dan bu yana ülkenin ana dış borçluları olmakla birlikte küresel yatırımcı güvenindeki değişimlere karşı kırılganlığı devam ediyor." ifadelerine yer verildi. Gelecek günlerde FED'in faiz artırma durumunun Türkiye'ye muhtemel etkisini de raporuna yansıtan derecelendirme kuruluşu "Türkiye, gelişmekte olan ülkelerden FED'in faiz artırımına karşı en korumasız ülkelerden biridir. Ama ana konumuz ülkenin ani ve uzun süreli piyasa kaybı veya sermaye akışlarında hızlı bir şekilde tersine dönüşten kaçınacağı yönünde." ifadelerine yer verildi.
Fitch, Türkiye Merkez Bankası'nın (TCMB) bankaların dış borçları hakkında paylaştığı bilgilere yer veren Fitch, "Türk bankalarının 2015'in ilk yarısında borcu 5 milyar dolar yükselerek 178 milyar dolara ulaştı. Bu artış önceki yıllara göre önemli derecede yavaş gerçekleşti. Bunda döviz kurunun özellikle doların euro ve lira karşısında güçlenmesi etkili oldu. Kurumsal borç 2015'in ilk yarısında 134 milyar dolarla yatay seyretti ve ülkenin dış yükümlülükleri (borçlar toplamı) 17 milyar dolar gerileyerek 107 milyar dolara indi." değerlendirmesini yaptı.
Bankaların kısa vadeli dış borç oranlarının yüksek kalmaya devam edeceğini kaydeden kuruluş, bankaların döviz likiditesinin 12 ay boyunca makul kalmasını beklediklerini ifade etti.
Fitch, TCMB'nin bankaların kısa vadeli dış ödemeleri için döviz likiditesini sağlamaya yönelik hareket ettiğini; ancak Türkiye'nin döviz rezervlerindeki sınırından dolayı döviz likiditesine de limit getirebileceği uyarısında bulundu.
CİHAN