Karadeniz bölgesinin en kazançlı tarım ürünü olan fındık hasadı 10 gün önce başladı. Çoğu fındık bahçelerinde ilk ürünler alınıyor. Fındığın kilogram alış fiyatı ortalama 11,5 TL'den üreticiden alınmaya geçen hafta başlandı. Fındık toplayıcılarının aylık 2 bin liraya yakın kazanç sağlaması, öğrenciler, işsizler ve Güneydoğulu olup hayatlarını günlük işlerden kazanlar için önemli bir geçim kaynağı oluyor. Bu yüzden Karadeniz bölgesi fındık hasadı sezonunda mevsimlik işçi misafir ediyor. Samsun, Ordu, Giresun bölgesine Güneydoğu'dan ve Doğu illerinden çok sayıda mevsimlik işçi geliyor. Kurdukları çadırlar ile devletin önceden hazırladığı barınaklarda kalan Güneydoğulu ve Doğulu mevsimlik işçiler, zor yaşam şartlarında barınıyor.
45 LİRADAN 90 LİRAYA KADAR YEVMİYE VAR
Bölgede, bahçesinde 1 ton da, 10 ton da fındık olan üretici var. 1 ton ve altı ürün veren bahçelerde üretici fındığı kendi ailesiyle topluyor. Yüksek miktarlarda fındık toplayan üretici bir aylık işçi çalıştırıyor. Samsun'un Çarşamba, Ayvacık, Salıpazarı ve Terme ilçelerinde mevsimlik işçiler ile bölge insanları yevmiye usulü fındık topluyorr. 2015 hasat sezonunda bölge insanı kişi başı günlük 55 ile 65 TL arasında ücretle çalışıyor. Güneydoğu'dan gelen mevsimlik işçiler daha uyguna çalışarak günlük kişi başına 45 ile 55 TL arasında ücret alıyor. Nadiren de olsa Arapların da bu yıl fındık toplamaya geldiği öğrenildi. Araplar ise bu işçilik karşılığında günlük 50 TL alıyor. Karadeniz Bölgesinde bu yıl Güneydoğudan gelen mevsimlik işçi sayısının azaldığı kaydedilirken Trabzon bölgesinde ise neredeyse güneydoğudan gelen hiç mevsimlik işçi bulunmuyor. Trabzon bölgesinde günlük yevmiyenin 90 TL olduğu belirtiliyor.
MEVSİMLİK İŞÇİLER
Çarşamba'da Güneydoğudan gelen mevsimlik işçilerin çoğu, devletin alanlarında kalmadan kendi istekleriyle Suat Uğurlu Barajı'nın alt kısmında kurdukları çadırlarda yaşıyor. Ve bu bölgedeki Çarşamba'nın Kumköy, Boyacılı, Ordu köyü, Ordu Başı köyü ve çevresindeki alanlarda fındık topluyorlar. Çarşamba'nın sahil tarafında bulunan Durusu ve çevresinde de mevsimlik işçiler çalıştırılıyor. Salıpazarı'nın köylerinde ağırlıklı olarak bölge halkıyla güneydoğulu mevsimlik isçiler çalışıyor. Ayvacık ilçesinde aileler ile güneydoğulu işçiler çalışıyor.
Şanlıurfa'dan gelen işçilerden 70 yaşındaki Mehmet Can, Çarşamba'ya Ağustos başında geldiklerini belirterek, "Yaklaşık 20 gündür fındık topluyoruz. Her gün fındık bahçesine gidiyoruz. Burası güzel bir yer. İyiyiz. Rahatımız iyidir. Bu sene 10 gün daha işimiz olur belki. 70 yaşındayım, ailelerimizle geldik. Ailelerimizle çalışıyoruz. Çocuklarımız torunlarımız da buralarda oynuyorlar. Bazen de bizlere yardım ediyorlar. 50 TL'den yevmiyeye çalışıyoruz. Burası Urfa'dan daha serin. Buradan Urfa'ya geçip pamuk toplamaya gideriz." diye konuştu. CİHAN