6. Uluslararası Malatya Film Festivali kapsamında kente gelen sinema sanatçıları, Battalgazi ilçesinde bulunan tarihi mekanları ziyaret etti.
Malatya'da bu yıl 6'ıncısı düzenlenen Uluslararası Film Festivali kapsamında Malatya'ya gelen yerli ve yabancı konuklar ve sinema sanatçıları, ilk olarak Anadolu'daki ilk şehir devleti olma özelliği taşıyan Arslantepe Höyüğü'nü gezdi. Battalgazi Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü çalışanı Arkeolog Cem Kaya'nın rehberliğinde Arslantepe Höyüğü'nü gezen konuklara, Arslantepe'nin tarihi ve önemi ile ilgili bilgiler verildi.
Yerli ve yabancı konuklar ve sinema sanatçıları, daha sonra Eski Malatya'da bulunan Silahtar Mustafa Şapa Kervansarayı, Sanat Sokağı ve Ulu Cami'yi gezdi. Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda Battalgazi Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile karşılanan konuklara, aşure ikramı yapıldı. Battalgazi Belediyesi Halk Oyunları ekibi ile birlikte halay çeken konuklara, daha sonra halk müziği dinletisi sunuldu. Ebru sanatına ayrı bir ilgi gösteren yabancı konuklar, kendilerine gösterilen ilgi karşısında bir hayli memnun kaldıklarını ifade etti.
Uluslararası Film Festivali ve Arslantepe'nin önemine dikkat çeken sinema emekçisi Sadi Çilingir, "Bu benim Malatya'ya altıncı gelişim. Bu son gelişimden sonra Malatya'nın, Ankara'dan, İstanbul'dan bir farkı olmadığını gördüm. Kültürel olsun, turizm açısından olsun, bu çok güzel bir şehir. Arslantepe'de arkadaşlarımızın anlattığına göre yeni öğrendik bir hayli eski tarihlere dayanan, Malatya'nın merkezi diyebileceğimiz bir yer. Battalgazi'ye de daha önce birkaç kez gelmiştim, çok beğenmiştim. Güzel bir ilçemiz. Malatya festivali Türkiye'nin önde gelen festivali oldu diyebiliriz. Disiplinli bir şekilde her sene daha iyi sanatçılar, iyi filimler geliyor. Festival başarılı bir şekilde yürüyor." dedi.
Arslantepe'nin çok etkileyici ve iyi korunmuş bir yer olduğunu belirten Yapımcı Nadir Öterli, "Arslantepe çok etkileyici. Anadolu'yu gerek festival, gerekse de film çekimleri için geziyoruz. Arslantepe'ye ben ilk defa geldim. Medeniyetin gelişmesi anlamında çok kilit noktada olan bir yer. Yakın zamanda UNESCO'nun kalıcı listesine gireceğini de düşünüyorum. Çok iyi korunmuş. Çatalhöyük gibi korunmuş ve düzenli bir yapısı var. O yüzden çok etkileyici buldum. Ben yapımcıyım. Festival için değerlendirme yaparsak, filmlere yoğun halktan yoğun bir ilgi var. İstanbul'daki festivallerde bile çoğu zaman göremediğimiz bir doluluk oranı ve sıcak ilgiyle karşılandık burada. Özellikle film gösterimlerinden sonraki soru cevap kısmı çok şaşırttı bizleri. Çok ilginç sorularla karşılaştık. O yüzden Malatya'daki festival çok keyifli geçiyor. Teknik açıdan Malatya'nın hem iklimi, hem ışığı çok özel geldi bizlere. Geçen gün de Nemrut'a çıktık, oradan da çok etkilendik. Film çekimleri yapılabilir. Gerekli hikaye ve yönetmen olursa güzel çalışmalar yapılabilir." diye konuştu.
Senarist ve Yönetmen Bircan Kerem, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın sanata ve sanatçıya büyük önem verdiğini belirterek, "Bunu anlatmak değil yaşamak gerekiyormuş. Bugün burada bunu anladım. Daha önce de burada 'Işığa Yürümek' diye bir film çekmiştik. Onda da ödül almıştım. Malatya'yı hep merak ediyordum. O film vesilesiyle Malatya'yı tanıdık. Burada o filmi çektik. Fahri Malatyalıydık, şimdi Malatyalı olduk. Daha önceki festivallerdeki etkinliklere çok katılamamıştık ama bu seneki festival kapsamında Arslantepe'yi gördük. Harika bir yer. Zaten festivallerin amacı bir şehrin tarihi, kültürel ve sosyal yönden tanıtılmasıdır. Eğer bu çok iyi bir organize ile yapılırsa, yatırımcıları çekebilmek için, turizmi canlandırmak için çok iyi olur. Şu anda bulunduğumuz Battalgazi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı ne kadar güzel. Başkanımızı kutlamak gerek. Selçuklu dönemini yansıtan bu çalışma görsellik anlamında çok iyi bir yer. Burada bizlere gösterilen misafirperverlik olağanüstü etkileyici. Yurt dışından gelenler için güzel bir örnek oldu. Bizler de bundan sonra gerek bireysel, gerek dernek olarak, söz konusu Malatya ise gerisi teferruattır diyerek çalışmaya koyulacağız. Selahattin Gürkan başkanımızın sanata çok duyarlı olduğunu biliyorum. Çok mütevazı ve sevilen bir insan. Bölgede birçok şehirde çalıştım ancak Malatya kadar sanatçısı bol bir şehir görmedim." ifadelerini kullandı.
CİHAN