Filistinli göçmenleri anlatan film Cannes’da gösterildi

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Mayıs 24 2024
Dünyanın önemli sinema yıldızlarının, Cannes Festivali’nde “kırmızı halı” geçişlerinde Filistin halkına destekleri sürüyor.
Filistinli göçmenleri anlatan film Cannes’da gösterildi
Filistinli yönetmen Mehdi Fleifel'in yeni filmi “To a Land Unknown” (Bilinmeyen Bir Ülkeye) 77. Cannes Filim Festivali’nde yarışma dışı “Directors' Fortnight” (Yönetmenlerin On Beş Günü) bölümünde izleyiciyle buluştu.

Film, sinema eleştirmenlerinin beğenisini kazanırken, dünyanın önemli sinema yıldızlarının, Cannes Festivali’nde “kırmızı halı” geçişlerinde Filistin halkına destekleri sürüyor.

Mahmud Bakri, Aram Sabah, Muhammed Alsurafa ve Angeliki Papoulia, Filistinli yönetmen Mehdi Fleifel'in filminde önemli rolleri paylaşan oyuncular arasında.

Filistinli göçmenlerin dramı
Film, Filistinli düşünür Edward Said'in "Filistinlilerin başladıkları yere değil, beklenmedik ve uzak bir yere varmaları bir nevi onların kaderi" sözleriyle açılıyor.

Said'in yıllar önceki bu sözleri, diasporası geride kalanlardan daha fazla olan vatansız bir halkın trajedisini bir kez daha gündeme getiriyor.

Gazze'deki Filistinliler, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarına tepki olarak İsrail’in başlattığı ağır bombardıman yüzünden güvenli bir yaşam alanı arayışı içinde oldukları dönemde Said’in bu söylemi çok daha anlamlı bir hale geliyor.

Film, Lübnan’daki göçmen kampından kaçan Chatila ve Reda isimli iki Filistinli kuzenin Atina’dan ayrılmak ve Almanya’ya gidebilmek için sahte pasaport almak üzere para biriktirmesini konu alıyor.

Reda zor kazandıkları parayı uyuşturucu bağımlılığı yüzünden kaybedince Chatila, çok geç olmadan onu ve en yakın arkadaşını bu umutsuz ortamdan kurtarmak için sıra dışı bir plan yapıyor.

Sinema yıldızlarından Cannes Film Festivali'nde Filistin'e destek
Cannes Festivali’nin organizatörleri 14-25 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen etkinlik boyunca Filistin yanlısı protestoları önlemeye çalışırken, dünyanın dört bir yanından gelen film yapımcıları, aktörler ve aktivistler Gazze nüfusunun içinde bulunduğu kötü duruma ve savaşın harap ettiği Filistin halkına destek vermek adına jestler yapıyor.

Cannes Film Festivali'ne grev gölgesi: 'Aksamalar yaşanabilir'

Bu haberler de ilginizi çekebilir