Derya Sazak’ın olaylı bir biçimde Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliğinden ayrılmasının ardından o koltuğa Ankara Temsilcisi Fikret Bila oturmuştu.
Görevinden istifa ettiğini duyuran Bila'nın yazar olarak Hürriyet'e geçeceği, yerine ise bir süre önce olaylı bir şekilde oluşturulan koltuğa oturan Mehmet Soysal'ın Bila'nın yerine geçeceği konuşuluyor.
2013’ün Ağustos başında yapılan bu atamanın ardından Milliyet gazetesi hükümet ile politikalarına muhalefet eden yazarlarından bir bir arındırıldı. Ama bu bile Erdoğan’dan ağlayarak özür dileyen Erdoğan Demirören için yeterli olmadı. Çok kısa süre önce gazetede bir icra kurulu ihdas edildi ve kurul başkanlığına Türkiye gazetesinin eski Genel Yayın Müdürü Mehmet Soysal getirildi.
Fikret Bila’dan habersiz gerçekleştirilen bu oluşum ve atamaya Bila sert tepki gösterdi ve uygulama askıya alındı. Ama o gün Bila için sonun başlangıcıydı. Ve Fikret Bila o koltukta daha fazla oturamadı. Yaklaşık üç yıl sürdürdüğü görevinden ayrıldı.
Kulislerde Fikret Bila’ın Hürriyet Gazetesinde köşe yazarı olarak gazeteciliğini sürdüreceğine ilişkin bilgiler var. Bu uzak ihtimal değil. Çünkü Fikret Bila Aydın Doğan’ın manevi oğlu olarak bilinir ve Milliyet satılırken Aydın Doğan’ın her zaman bu kurumda yerin hazır sözleri de sektörde herkesin bildiği bir sır.
Medya kazanında daha ileri gidenler de var. Fikret Bila’nın Milliyet performansının hükümet ve özellikle de Saray tarafından taktir edildiği, yeni başlayacak Hürriyet macerasında Bila’nın sadece bir köşe yazarı olarak kalmayacağı da konuşuluyor. Ama bu bugünden yarına gerçekleşecek bir senaryo gibi durmuyor.
Gelelim Milliyet gazetesine. Gazetenin kaptan köşküne kim yerleşecek. Yukarıda da anlattığımız gibi Erdoğan Demirören’in senaryosu düne bakıldığında açıkça görünüyor. Artık gazetenin Türkiye gazetesinin eski Genel Yayın Müdürü Mehmet Soysal’a teslim edileceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Bu senaryo gerçek olursa basın sektörüne yeni bir “Türkiye”nin geleceğini düşünmek de yanlış olmaz. Yani hükümete yakın durduğu, eleştiriye mesafe koyduğu için topa tutulan Milliyet rotasını daha da netleştirebilir, Star, Yeni Şafak ve Akşam yeni bir rakip ile karşı karşıya kalabilir.
BİLA'NIN İSTİFA DUYURUSU
Bila, istifa haberini çalışma arkadaşlarına bir e- posta ile duyurdu. Bila'nın Milliyet çalışanlarına gönderdiği e-posta şöyle:
"Değerli çalışma arkadaşlarım,
"Üç yıldır yürüttüğüm genel yayın yönetmenliği görevimden bugün itibariyle istifa etmiş bulunuyorum. Başta sayın Erdoğan Demirören olmak üzere Demirören ailesine ve her zaman her konuda desteğini gördüğüm siz değerli çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, sevi ve saygılarımı sunuyorum.
ÜÇ TEMEL NEDEN VE İLKİ YAZARLAR
Fikret Bila'yı istifaya götüren süreçte üç temel nedenden söz ediliyor. Bunlardan ilki, gazete patronunun yazarlar konusunda uzunca bir süredir yaptığı baskı. 'Şu yazar gitsin, bu gelsin' gibi baskıların Fikret Bila'yı bunaltan bir noktaya ulaştığı belirtiliyor. Bila bu talepler konusunda direngen bir performans göstermedi. Ancak bu tabii ki gelen bu talepler konusunda bunalmış olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Patronajın vefatından önce işine son verilmesini istediği isimler arasında Hasan Pulur'un da bulunduğu ve Fikret Bila'nın, "Hasan Pulur, gazete kadar eski bir yazar. Bunu okurlara anlatamayız" dediği ifade ediliyor.
Mehveş Evin ve Kadri Gürsel'in de aralarında bulunduğu birçok ismin Milliyet'teki işine son verilmesine giden süreçte Fikret Bila'nın kendisine gelen taleplere, hoşnutsuz da olsa uyum gösterdiği, ancak bu türden baskıların onu yorduğu, bunalttığı ve başka etkenlerle birleştiğinde istifasına giden süreci hazırlayan etkenlerden biri olduğu ifade ediliyor.
İKİNCİ NEDEN HABERLERE MÜDAHALE
İkinci temel unsur ise, haberlere müdahale. Uzunca bir süredir Milliyet'te muhalefete dair haberlerin girilmesinde baskılayıcı bir atmosferin hakim olduğu belirtiliyor. Bu baskılayıcı iklimin Can Dündar ve Reza Zarrab haberlerinin girme biçimlerine kadar uzandığı da dile getirilenler arasında.
Haberlere ilişkin çok temel bir nokta ise, Türkiye'deki merkez medya düzeninin artık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık hedefi konusunda nüanslı yaklaşımların bile tolere edilmediği bir ortamın içine girmiş olması. Bu yayın politikası zemini içinde Milliyet'in de, Star ve Sabah gibi başkanlığı şehvetle savunan bir noktaya zorlandığı ve bunun da Fikret Bila'yı yoran etkenlerden biri olduğu dile getiriliyor.
ÜÇÜNCÜ FAKTÖR SARAY'A DAHA YAKIN BİR İSİM
Üçüncü temel nokta ise Mehmet Soysal faktörü. Gazeteciliğe 1983 yılında Türkiye Gazetesi'nde başlayan Soysal, meslek hayatını 1992 yılından itibaren TGRT TV'de sürdürdü. TGRT ve TGRT Haber'de Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulunan Soysal, Milliyet'te köşe yazıları yazmaya başladı ve 2016 Nisanı'nda İcra Kurulu Başkanlığı görevine getirildiği duyuruldu.
Milliyet'te bu konuda yayınlanan haber şöyle: "Demirören Holding bünyesindeki Demirören Medya Grubu Yönetim Kurulu, etkin yönetimi geliştirmek amacıyla İcra Kurulu oluşturdu. Bu karar doğrultusunda Demirören Medya Başdanışmanı ve Milliyet Gazetesi köşe yazarı Mehmet Soysal İcra Kurulu Başkanlığı’na getirildi. Demirören Medya Grubu'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: 'Yeni yapılandırılan İcra Kurulu aracılığı ile; medya grubumuzda idari ve mali işler, basılı-dijital medyanın kendi içinde işbirliğinin artırılması ve elde etmek istediğimiz grup sinerjisinin oluşturması amaçlanmaktadır. İcra Kurulu Başkanlığı görevine Sayın Mehmet Soysal getirilmiş olup, her üye kendi sorumluluk alanları doğrultusunda koordinasyon görevini üstlenecektir. Yeni İcra Kurulumuz, 25.04.2016 Pazartesi gününden itibaren görevine başlayacaktır. Yeni yapının Medya grubumuz için hayırlı olmasını dileriz” (Milliyet.com.tr, 21.04.2016)
Mehmet Soysal'ın Saray'a daha yakın bir isim olarak Fikret Bila'nın yerine hazırlandığı ve bunun da Bila'yı istifaya götüren faktörlerden birini oluşturduğu dile getiriliyor.
(Kaynaklar: linkis.com - Rotahaber - Evrensel)
FİKRET BİLA KİMDİR?
1958 yılında Zonguldak’ta dünyaya geldi. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu. 1980-1985 yılları arasında Sayıştay Denetçisi olarak görev yapan Bila, Gazi Üniversitesi’nden 1986 yılında doktora derecesi aldı.
Gazeteciliğe 1977’de Yankı dergisinde başladı. Bir süre ara verdikten sonra 1986’da Nokta dergisiyle yeniden gazeteciliğe döndü. 1987’de girdiği Milliyet gazetesinin Ankara temsilciliğini yaptı.