Fidan açıkladı: Milyonlarca Suriyeli artık ülkesine dönebilir
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar'ın başkenti Doha'da, Suriye'de muhaliflerin başkent Şam'ı ele geçirmesinin ardından açıklamalarda bulundu.
Fidan, burada yaptığı açıklamada, Suriyelilerin artık ülkelerine dönebileceğini ve mültecilerin evlerine dönebilmesinin en önemli konu olduğuna dikkat çekti.
Açıklamalarında Esad rejimi ile temaslarının olmadığını aktaran Fidan, Esad'ın nerede olduğunu bilmediklerini belirtti.
Fidan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Suriye halkı ülkelerinin geleceğini yeniden şekillendirecek. Türkiye, Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne önem veriyor. Ülkelerini terk etmek zorunda olan milyonlarca Suriyeli artık ülkelerine dönebilirler. Kapsayıcılık ilkesinden hiçbir zaman taviz verilmemeli.
Bölgede ve bölge dışındaki tüm aktörlerin sakin biçimde hareket etmeleri tavsiyesinde bulunuyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmalı. Terör örgütleri DEAŞ ve PKK'nın bu süreçte bir kazanım sağlamaması için mücadele etmeliyiz.
Suriye'de yeni hükümetin tüm tarafları kapsayıcı şekilde hareket etmesi gerekir. Biz Suriye'de barışın tesisi için elimizden geleni yapacağız. Bölgesel aktörlerle işbirliğimizi devam ettireceğiz.
Esad'ın nerede olduğunu bilmiyoruz. Muhtemelen Suriye dışında.
Suriye'nin istikrarı için çok uzun zamandır çaba gösteriyoruz. Bunlar zorlu ve yoğun çalışılması gereken zamanlar. Bölgesel ülkelerin yeni Suriye'yi zorluk çıkarmayan bir yapı olarak görmesi gerekiyor.
Sayın Cumhurbaşkanımız son birkaç aydır Esed'e ulaşmaya çalıştı ancak bu çabalar sonuçsuz kaldı. Biz Suriye'deki sorunları yakından biliyoruz. Rejim yavaş yavaş çöküyordu, biz de bunu görüyorduk. Onlarla herhangi bir temasımız olmadı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN








