Tüm finansmanı AB tarafından karşılanan ve
Rodos -
Fethiye merkezli sürdürülen çalışma 30 ay sürdü.
Araştırma sonucuna göre tarihi belli olmamakla birlikte
Girit ve Rodos adaları açıklarında tsunami olması bekleniyor. Fethiye'yi bu tsunami olayından Şövalye ve Göcek adaları kurtaracak.
Araştırmayı yürüten
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ahmet
Cevdet Yalçıner, Fethiye Belediye Başkanı
Behçet Saatcı'yı ziyaret ederek proje sonuçları hakkında bilgi verdi. Yalçıner, ziyaret sırasında başkana
bölgede
Tsunami olacağı sinyalini vererek uyarılarda bulundu. Yalçıner, 30 ay boyunca devam eden incelemeler sonrasında bölgede beklenen Tsunami'nin, bir deprem sonrasında olabileceğini belirtti. Araştırmaların tsunaminin yerini Girit'in güneyi ve Rodos'un doğusunda bir bölge olarak ortaya koyduğunu vurgulayan Ahmet Cevdet Yalçıner şöyle konuştu: "Ak
deniz'de Tsunami olursa bu dalga gelip Fethiye'ye ulaşır mı? Ulaşırsa kıyıda nasıl etki eder bunu araştırdık. Araştırmalarımız kapsamında Tsunami'nin Fethiye'ye etkisi Göcek ve Şövalye adaları sayesinde yok denecek kadar az olacak. Şövalye Adası'nın üzerinden dalgalar aşamayacak. Etrafından geçebilen dalgalar ise Fethiye körfezi içerisinde can kaybı yaratıcı etkiye ulaşamayacaktır. Ama dikkatimizi böyle bir afete hazır tutmamız gerekir."
Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, araştırmanın
Yunan yetkililerle ortak yürütüldüğünü ve sonuçların onlarla paylaşıldığını ifade ettikten sonra araştırmanın bundan sonraki aşamalarını anlattı.
Proje kapsamında 4-5 aylık dönem içerisinde ek çalışmalar olacağını kaydeden Yalçıner, "Rodos'la yürütülen bu çalışmada
Türkiye olarak üzerimize düşeni yaptık. Yunan bilim adamlarıyla uyum içerisinde çalıştık. Şimdi de proje ortaklarının Fethiye'de toplanmasını sağlamak istiyoruz." dedi. (CİHAN)