Dalış turizmine hizmet etmesi amacıyla batırılan 'TCSG 121' Sahil Güvenlik botuna hurda çıkarmak amacıyla dinamitle zarar verildiğine ilişkin haberler yalanlandı. Söz konusu dağılmanın korozyon nedeniyle yaşandığını belirten Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, batıkta dinamit ya da başka bir patlayıcı madde kullanılmasının söz konusu olmadığını bildirdi. Çalık, ayrıca batığın malzemelerinin hurdacılar tarafından çalındığı iddialarını da 'demirden daha değerli malzemeler yerinde duruyor' diyerek yalanladı.
Fethiye Kaymakamlığı ve Fethiye Su Altı Derneği işbirliğinde dalış turizminin geliştirilmesi ve resif oluşturulması amacıyla 2012 yılında Dalyan Deresi dalış bölgesinde batırılan 470 metre uzunluğundaki Sahil Güvenlik botuna dinamitle zarar verildiği şeklinde haberler çıktı. Bu haberler üzerine Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık açıklamada bulundu.
Kaymakam Çalık, açıklamasında şöyle dedi: "Dalış sporunun popülaritesini yükseltmek, canlılık kazandırmak amacıyla bölgemize yeni dalış sahaları kazandırmak üzere yapay resif oluşturmak amacıyla; 2012 Nisan ayında bölgemiz Dalyan Dere bölgesine, Sahil Güvenlik Bot Komutanlığınca hurdaya ayrılan 470 metre uzunluğundaki TCSG 121 sahil güvenlik botu batırılmıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde ulusal ve yerel basında söz konusu batığa hurdacılar tarafından dinamit gibi patlayıcı malzemeler yardımı ile dağıtıldığı ve malzemelerin alındığı yönünde haberler çıkmıştır. Fethiye Kaymakamlığı talimatları ile dalış eğitmeni Mehmet Avcı 2.08.2015 tarihinde bölgede araştırma dalışı yapmıştır. Kesinlikle dinamit ya da başka bir patlayıcı madde kullanılması söz konusu değildir."
"YAŞANAN DAĞILMA DOĞALDIR"
Yapılan araştırma sonucunda meydana gelen dağılmanın fırtına veya korozyondan olduğunu tespit ettiklerini belirten Kaymakam Çalık, alüminyum ve demir elementlerinin çok tuzlu suyun içersinde uzun süre kalınca elektroliz yaparak oksitlenmeye ve diğer aşınmalar ile birlikte korozyon oluşturduğunu hatırlattı. Batıkta yaşanan dağılmanın bu sebeple yaşandığını kaydeden Çalık, basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.
"Çıkan haberlerde bahsedildiği gibi herhangi bir dinamit izine rastlanmamıştır" diyen Kaymakam Çalık, "Gemi dağılmasına rağmen her türlü gemi malzemesi hurdasından bile çok pahalı olan sarı vanalar dahi yerinde durmaktadır. Dinamitleme ve hırsızlık söz konusu olmamasına rağmen bölgede balıkçılık yapanların bıraktıkları balık ağları, dalış yapanlara risk teşkil etmektedir. Dalış derneği konu ile ilgili bakanlık nezdinde girişimlere başlamıştır." ifadelerini kullandı. CİHAN