ANKARA (CİHAN)- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı hükümet çevreleri tarafından sıkça gündeme getirilen 'faiz ve döviz lobisi'nin araştırılmasına yönelik Meclis Genel Kurulu'nda verilen önerge, AK Parti'nin çoğunluk oylarıyla reddedildi. Meclis'te bugün yine AKP oylarıyla reddedilen bir başka önerge ise MHP'nin ASELSAN'daki şüpheli ölümlerin araştırılmasına yönelik önergesi oldu.
Bugün toplanan TBMM Genel Kurulu, CHP'nin verdiği "Hükümet temsilcilerinin faiz lobisine yönelik iddialarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi" önergesini de görüştü. Yapılan görüşmelerin ve konuşmaların ardından yapılan oylamada önergenin gündeme alınması teklifi, AK Parti'nin çoğunluk oylarıyla reddedildi.
20'NİN ÜZERİNDE LOBİ YARATTINIZ
Verilen önergeye ilişkin ilk konuşmayı, CHP Gaziantep milletvekili Mehmet Şeker yaptı. Şeker, "İktidarın izlediği tuhaf bir yöntem var ortada. Eğer herhangi bir alanda ortada bir başarı varsa 'Bu bizim başarımızdır' diyor, eğer ortada bir başarısızlık varsa, bir kötü sonuç var ise bunu da uydurduğu bir lobiye bağlıyor. Bakın bugüne kadar patates lobisinden kuru fasulye lobisine, vaiz lobisinden robot lobisine kadar yirminin üzerinde lobi yarattınız. Bu lobiler kimlerden oluşmakta, hangi yöntemleri izleyerek ne yapmaktalar? Siz de dâhil maalesef kimsenin bildiği yok. Sizin de bunları araştırmak gibi bir derdiniz yok." dedi.
FAİZ LOBİSİ DİYENLER BİR SÜRE SONRA KENARA ÇEKİLİYOR
AK Parti milletvekillerine "Yarattığınız bu lobilerden en ilgi çekici olanı da faiz lobisi." diye seslenen Şeker, "Ekonominin iyi gitmediği dönemlerde kurmaylarınız çıkıyor ve bundan faiz lobisinin sorumlu olduğunu açıklıyor. Bu iddiayla birlikte kamuoyunda faiz lobisinin bankalar mı, şirketler mi, yabancı veya yerli tasarruf sahipleri mi olduğuna ilişkin bir tartışma gündemi meşgul etmeye başlıyor. Söz konusu lobinin Türkiye'den ne kadarlık bir kâr elde ettiğine ilişkin hesaplamalar yapılmaya başlanıyor. Birkaç gün süren bu tartışmalar bir sonuca ulaşmıyor ve yeni bir faiz lobisi iddiası gündeme gelene kadar da rafa kaldırılıyor. Faiz lobisi iddialarını ortaya atanlar bir kenara çekiliyorlar. Bu lobinin araştırılması, faaliyetlerinin ortaya çıkarılması için herhangi bir adım maalesef atmıyorlar. Neden bu adımlar atılmıyor? İktidarın elinde yargı gücü var, polis gücü var, her türlü teknolojik imkânı da var. Bu iddialarınızı kanıtlamanız, bahsettiğiniz lobinin üyelerini, gerçekleştirdiği eylemleri, kazançlarının miktarını ortaya çıkarmanız çok kolay ancak nedense buna yanaşmıyorsunuz?" diye sordu.
HÜKÜMET İKİRCİKLİ DAVRANIYOR
Bu konuda Hükümet temsilcilerinin ikircikli bir tavrı olduğunu savunan Mehmet Şeker, "Aynı şekilde ortaya attıkları, ama sonrasında sonuç getirecek bir girişimde bulunmadıkları faiz lobisi iddialarıyla da vatandaşın kafasında ciddi soru işareti bırakıyorlar. Vatandaş diyor ki: 'Madem böyle bir lobi var, niye bu lobinin üyeleri bulunmuyor, bunların eylemleri neden araştırılmıyor?' Böyle bir araştırma girişiminde bulunulmadığına göre, demek ki bu 'faiz lobisi' denilen şey aslında iktidarın ekonominin darboğazında sarıldığı popülist siyasi bir söylemden fazlası değil değerli arkadaşlar. Vatandaşta yarattığınız bu kafa karışıklığını gelin, bu önergeyle çözelim." çağrısında bulundu.
KİM BU FAİZ LOBİSİ HİÇ MERAK ETMİYOR MUSUNUZ?
CHP'li Şeker'in ardından da HDP Milletvekili Hasip Kaplan söz aldı. Kaplan, faiz lobisi konusunu Meclis'te herkesin konuşması gereken bir konu olduğunu belirterek, "Ya, bir faiz lobisi var, kimdir bu ya! Arkadaşlar, merak etmiyor musunuz? Gezi'de faiz lobisi, 17-25 Aralıkta faiz lobisi, dünyada finansal kriz oluyor, faiz lobisi. Bu yetmiyordu, faiz lobisi, bir de döviz lobisi çıktı. Bu döviz lobisi kim? Cumhurbaşkanı konuşuyor, Merkez Bankasına bir parmak sallıyor, döviz fırlıyor arkadaşlar. Ya, böyle bir sistem dünyada var mı, düşünebiliyor musunuz? Kaç gündür bütün Merkez Bankası, Sayın Babacan, ekonomi bakanları, hepsi sarayda brifing veriyorlar. Kime? Cumhurbaşkanına. Yanlış yerde yapıyorsunuz brifingi arkadaşlar, gelip bu Meclis'te vereceksiniz, halkın meclisinde, milletin meclisinde milletin vekillerine vereceksiniz, çözümü burada arayacaksınız, çözümü burada." dedi.
FAİZ LOBİSİ İLK OLARAK 2012'DE BABACAN, ŞİMŞEK VE BAŞÇI İÇİN KULLANILDI
Hasip Kaplan'ın ardından ise kürsüye MHP Antalya Milletvekili Sayın Mehmet Günal çıktı. Günal ilk olarak, "Aslında ne olduğunu sizler de, Türk milleti de gayet iyi biliyor. Açıkçası, bunun artık bir hata olmadığını ve Sayın Erdoğan'ın bunu kasıtlı olarak, sürekli olarak söylediğini net bir şekilde anlamış bulunuyoruz çünkü bunu sadece bugün söylemedik. Bu tutanaklardan çoğu zaman AKP'nin grup başkan vekili arkadaşlarımız gidip gidip çıkarıp bizim konuştuklarımızı burada söylüyorlar ama nedense bu konulardaki söylediklerimize hiç bakmıyorlar, hâlâ bir faiz lobisi tartışması devam ediyor. Bakın, evet, yani buradan biz size artık mecburen söyleyeceğiz. Defalarca yazdık, defalarca söyledik, burada bütçe konuşmalarında dile getirdik; hâlâ bir faiz lobisi lafı gidiyor hatta faiz lobisinin ötesinde 'Vatana ihanettir' diye suçlamalar geliyor. Açıkçası, size buradan A3 kağıtlarla da göstermiştim, faiz lobisi lafı henüz dönemin Başbakanı Sayın Erdoğan tarafından Gezi olaylarından sonra söylenmeden önce, aslında 2012 yılında Ekim ayı içerisinde Başbakanın damadının da bulunduğu ve sıkça yazı yazdığı Sabah gazetesinde finans sayfasında manşette söylenmişti ilk defa. Faiz lobisi olarak nitelendirilen kişiler, bugün Sayın Cumhurbaşkanının vatan haini ilan ettiği Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ydı. Resimlerini defalarca 'Aranan faiz lobisi içeride mi dışarıda mı?' diye size de sundum." şeklinde konuştu.
TEMEL SORUMLU ERDOĞAN HÜKÜMETİDİR, BOŞUNA GÜNAH KEÇİSİ ARAMAYIN
Dolar düşüyor diye sorumlu aranmasının boşuna olduğunu söyleyen Mehmet Günal, "Temel sorumlusu, bu politikalara izin veren Hükümettir, onun başında da iki üç dönem bulunan Recep Tayyip Erdoğan Bey'in kendisidir. Sayın Cumhurbaşkanı bu işlerde günah keçisi arayıp kendi döneminde sanki çok başarılıymış da ekonomi yönetimi bunu sarpa sarmış. Krizden dolayı da şimdi sanki dünyada bir şey var, 'Benim yaptığım işi bunlar bozuyor' havasında. Böyle olmaz. Bu bakanlar yeni bakanlar değil, bu bakanların atanmasında kendisinin imzası var ve bu faiz lobisi lafını da bugün söylemiyor, senelerdir söylüyor. Madem biliyorsun da niye atadın? Yani, imzası var; Cumhurbaşkanı olarak gelirken de imzası var, öbür Cumhurbaşkanı Sayın Gül'e sunarken de kendisi sundu. Ali Babacan yeni bakan olmadı, Mehmet Şimşek de yeni bakan olmadı, Erdem Başçı da Merkez Bankası'na yeni başkan olmadı. Arkadaşlar, daha önce de başkan yardımcısıydı. Sizin döneminizde geldi. Ben Merkez Bankası'nda çalışırken orada Erdem Başçı diye birisi yoktu, Bilkent'te hocalık yapıyordu. Ya, siz getirdiniz, siz koydunuz. Eğer varsa, bunlar hainse, o zaman kardeşim soruşturun, soruşturmanın selameti açısından görevden alın. Araştırın, nerede var, kim ne yapıyor, manipülasyon mu yapıyor, borsada mı alıyor, satıyor mu, kim aldı sattı? Son üç ay içerisinde Sayın Erdoğan'ın konuşmasından önce ve sonra kimler borsada, kimler bankacılık sistemi aracılığıyla Merkez Bankası'nın döviz ihalelerinde döviz aldı, kimler sattı? Hazine ihalelerinde kim kâğıt aldı? Buyurun, SPK da sizde, BDDK da sizde, bütün kurumlar sizde. Araştırın, biz de öğrenelim. Eğer varsa ihanet eden, biz de onlar için gerekli, yapılması gereken ne varsa burada imza atmaya, el kaldırmaya hazırız. Aksi takdirde, karnımızdan bir faiz lobisi uydurup günah keçisi aramaktan vazgeçelim." şeklinde belirtti.
MAHİR ÜNAL, ERDOĞAN'IN "VATAN HAİNİ" DEMEDİĞİNİ SAVUNDU
Öte yandan son olarak MHP'li Günal'ın sözlerinden dolayı sataşmadan söz alan Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vatan haini yaftası yapmadığını savundu. Ünal, "Şimdi, bizim faize bakış açımız ve ekonomik politikalarımız içerisinde faizle ilişkimiz ortadayken burada hatibin Sayın Cumhurbaşkanımız ve bizim ekonomi politikalarımız hakkında söylediği sözlerin aslı astarı yoktur. Ayrıca, Cumhurbaşkanımız, Ali Babacan ve Erdem Başçı'yla ilgili de 'vatan hainidir' diye bir ifadesi olmamıştır." dedi.
Ardından Genel Kurul'a ara verildi. Verilen aranın ardından yapılan oylamada ise söz konusu önerge AKP'nin çoğunluk oylarıyla reddedildi.
Öte yandan CHP'nin önergesinden önce de MHP'nin ASELSAN'daki şüpheli ölümlerin araştırılmasına yönelik önergesi reddedildi. CİHAN