Beyoğlu'nda toplanan Ezidi'ler, geçtiğimiz yıl IŞİD tarafından Şengal'de Ezidilere yönelik düzenlenen katliamın yıl dönümünde sorunlarını masaya yatırdı. Türkiye'nin Ezidi soykırımını tanıması gerektiğini söyleyen HDP'li Ezidi Milletvekili Ali Atalan, "Ayrıca IŞİD gibi insanlık dışı bir hareketle bağını sadece söylem düzeyinde değil eylem düzeyinde de gerçekten bir bütün olarak koparması, ilişkisini ve buna karşı aynı zamanda etkin, kalıcı ve inandırıcı mücadeleye sahip olması gerekir." dedi.
Bir grup Ezidi, geçtiğimiz yıl IŞİD tarafından Şengal'de Ezidilere yönelik yapılan katliamın yıl dönümünde IŞİD'in Suriye'de gerçekleştirdiği katliamlarla ilgili Ezidilerin yaşadığı sorunları değerlendirdi. Cezayir Restoran'da düzenlenen toplantıya, Ezidi Kültür Vakfı Başkanı Azad Barış, HDP Batman Milletvekili Ali Atalan, Sabro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik, Jineps Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Güven ve davetliler katıldı.
Toplantıda konuşan HDP Batman Milletvekili Ali Atalan, Ezidilerin Türkiye'den beklentilerini sıraladı. Türkiye'nin Ezidilere yapılan soykırımı tanıması gerektiğini söyleyen Atalan, "Ezidiler'le ilgili bize göre Türkiye'de yapılması gereken geçen sene Ezdilere karşı vuku bulan bu soykırımın tanınması gerekiyor. Belki kendi imparatorluk tarihiyle de yüzleşme tavrı, duruşunu sergilemiş olacaktır. Ve Ortadoğu'da diğer topluluklar için emsal teşkil edecektir. Türkiye Büyük Millet Meclisi inkarı mümkün olmayan bu soykırımı tanımalıdır. Bir ayrı konu ise on binlerce Ezidi maalesef göç etmek zorunda bırakıldı. Evleri, köyleri boşaltılmış halen boş durumda bu evlerin yeniden restore edilerek Ezidilerin yeniden kendi ülkelerine dönme olanaklarının yaratılması gerekir. Ezidi inancının Türkiye'de bir din, inanç olarak kabul edilmesi gerekir. Bize göre Şengal soykırımından sonra Türkiye'nin yapması gereken bunlar olmalıdır. Ayrıca IŞİD gibi insanlık dışı bir hareketle bağını sadece söylem düzeyinde değil eylem düzeyinde de gerçekten bir bütün olarak koparması, ilişkisini ve buna karşı aynı zamanda etkin, kalıcı ve inandırıcı mücadeleye sahip olması gerekir. IŞİD'e karşı savaşan bütün güçlerle birleşerek bu insanlık düşmanı harekete karşı etkin bir mücadelenin verilmesi bize göre bu duruş bu tavır gerek Ortadoğu'da özellikle Türkiye'de barışın kardeşliğin demokratik bir devlet yapılanmasının ön koşulunu, alt yapısını oluşturmuş olacaktır." şeklinde konuştu.
Ezidi Kültür Vakfı Başkanı Azad Barış ise, "Kendimiz için sadece ve sadece komşuluk gereği olan komşuluk adına merhamet ve bir avuç vicdan istiyoruz. Soykırımın ardından geçen koca bir yıla rağmen hiç kimse bizi arayıp gönlümüzü almadı. Kalbimiz paramparça, ruhumuz darmadağın. Evet direnişteyiz hepinizin haberi var. Ama yeterli mi? hayır yeterli değil. Özür dilemeyi hiç aklına bile getirmediler. Bugün biliyoruz ki biz insanlığa karşı suç işleyenleri affetsekte tarih onları affetmeyecek." ifadelerini kullandı.
CİHAN