Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), eylül ayı ihracat verilerini Adana'da açıkladı. Sanayi Odası'nda düzenlenen basın toplantısında TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin açıkladığı verilere göre Türkiye'nin eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,8 düşüşle 10 milyar 613 milyon dolar oldu. 2015'in Ocak-Eylül döneminde yüzde 10 gerilemeyle 106 milyar 287 milyon dolar olan ihracat, son 12 aylık süreçte de yüzde 7,6 azalışla 145 milyar 515 milyon dolar oldu. Büyükekşi, "Bu ayki düşüşte özellikle bayram tatilinin büyük etkisi oldu. Geçen yıl ekim ayında olan bayram tatili, bu yıl eylül ayına kaydı. Dolayısıyla geçen seneye oranla bu ay resmi olarak 3 işgünü eksik. Bununla birlikte uzun tatilin etkisiyle bayram sonrasında da ihracatta yavaşlama yaşandı. Bu kayıplar olmasaydı, 1,9 milyar dolar daha fazla ihracat yapmış olacaktık." dedi.
Terör saldırılarının ülkenin huzur ve yatırım ortamını baltalamaya çalıştığını belirten Büyükekşi, "Bu süreçte teröre inat birlik olacağız. Daha sıkı kenetleneceğiz. Kardeşliğimizi daha da pekiştireceğiz." ifadelerini kullandı. 1 Kasım seçimleri sonrasında ihtiyaç olan güven ve siyasi istikrarın tesis edilerek, ülkede barış ve huzur ortamının tekrar sağlanmasını temenni eden Büyükekşi, "Bununla birlikte yüksek katma değerli üretim ve ihracata dayalı büyüme modelinin, Türkiye'nin gündeminde en üst sıralarda yer almasını istiyoruz. İhracatçı eğilim anketimizde de yeni büyüme modelinin merkezinde yer alacak unsurlara ilişkin bir araştırma yapıyoruz. Bu anlamda inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmayı merkeze alan, yüksek katma değer odaklı yeni büyüme modelinin yeni hükümet programında yer almasını istiyoruz. Diğer taraftan rekabet gücümüzü artırmak ve sürdürülebilir büyümeye odaklanmak için, enerji konusuna özel önem verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Örneğin, Türkiye'de güneş panellerinin ve panellerde kullanılan hücrelerin üretilmesi oldukça önemli. Bu anlamda güneş enerjisi, hidroelektrik ve rüzgar tribünlerinin ülkemizde üretimi için daha fazla yatırım ve teşvike ihtiyaç var." diye konuştu.
'EMTİA FİYATLARI 2002 YILI SEVİYESİNE DÜŞTÜ'
Dünya ekonomilerindeki ayrışma ve dalgalanmanın devam ettiğine işaret eden Büyükekşi, şöyle devam etti: "Bu yıla dünya ekonomisinde yüzde 3,1 büyüme beklentisi ile girilmişti. Şu anda bu beklenti yüzde 2,6'ya geriledi. Bu yıl dünya ekonomisini şekillendiren en önemli unsurlardan biri FED'in faiz politikası. FED ekonomideki iyileşmeye bağlı olarak faiz artışına çok yaklaştı. Ancak eylül ayındaki toplantıda faizleri artırmadı. Küresel yavaşlama ve Çin etkisi yüzünden aşağı yönlü riskler gören Fed, faiz artışını bir sonraki toplantıda tekrar değerlendirecek. Diğer taraftan FED'in politikaları gelişen ülkeler üzerinde çok ciddi etkiler gösterdi. Gelişen ülkelerin döviz rezervleri 1989 yılından bu yana ilk kez azalıyor. Gelişen ülke para birimleri değer kaybetti;15 yıl önceki değerlerine dönüldü. Emtia fiyatları 2002 yılı seviyesine düştü. Gelişen ülkelerden sermaye çıkışı 2009 krizinin üzerine çıktı. Tüm bunlara ek olarak Çin'deki yavaşlama endişe veriyor. Çin'in büyümesi muhtemelen bu yıl, yüzde 7'nin de altına inecek. Diğer taraftan Avrupa Birliği'nde (AB) ikinci çeyrekte ekonomik büyüme bir miktar hızlandı. AB'de büyüme yüzde 1,6'ya yükseldi. Avrupa Birliği'nde büyümenin yılın geri kalanında kademeli ve sınırlı olarak hızlanmasını bekliyoruz. Dünya mal ticareti bu yılın ilk yedi ayında yüzde 11 geriledi. Doların tüm dünyada değer kazanması, birçok ülkenin ihracatını aşağı çekiyor."
Son 12 ayda Brent Petrol'un fiyatı yüzde 48,8, çeliğin yüzde 62, nikelin yüzde 39,4, altının ise yüzde 8,2 gerilediğini hatırlatan TİM Başkanı Büyükekşi, "Emtia fiyatlarındaki düşüşe ek olarak Euro/dolar paritesindeki düşüşün, ihracatçılarımız için büyük sıkıntılara sebep olduğunu aylardır vurguluyoruz. Ortalama Euro/dolar paritesi ilk 9 ayda geçen seneye göre yüzde 17,7 geriledi. Bu gerilemenin ihracatımıza faturası ise ilk 9 ayda toplam 9,7 milyar dolar oldu. Buna rağmen ilk 9 ayda AB'ye ihracatımız kilogram bazında yüzde 1,8, Euro bazında ise yüzde 7,3 arttı. Yine tüm dünyaya gerçekleştirdiğimiz tarım ve sanayi ihracatı da kilogram bazında yüzde 1,6 artış gösterdi." şeklinde konuştu.
Türkiye ekonomisinde beklenenin üzerinde gelen ikinci çeyrek büyüme rakamının moral olduğuna işaret eden Büşükekşi, yüzde 3,8'lik büyüme rakamıyla, ikinci çeyrek büyüme rakamları açıklanan 50 ülke arasında ilk 10'a girildiğini kaydetti.
'İMALAT SANAYİNİN MİLLİ GELİR İÇİNDEKİ PAYI YÜZDE 20 SEVİYESİNE ULAŞMASI GEREKİR'
Birim fiyatlardaki gerileme ve Euro/dolar paritesindeki düşüş etkisiyle ihracatın büyümeye yeterli katkıyı sağlayamadığına anlatan Büyükekşi, şunları söyledi: "Türkiye'de son 10 yılda sektörlerin milli gelir içindeki payına baktığımızda, imalat sanayinin yüzde 15'lik payını koruduğunu, oransal olarak bir artışın olmadığını görüyoruz. İmalat sanayinin milli gelir içerisindeki payı, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde yüzde 20 ve üzerinde kaydediyor. Ekonomimizi istikrarlı bir şekilde büyütmek için imalat sanayinin milli gelir içindeki payının en az yüzde 20'ler seviyesine ulaşması gerekiyor. Bunun için de inovasyonun hayati önem taşıdığını düşünüyoruz. Eylül ayında en fazla ihracatı,1,9 milyar dolarla otomotiv sektörümüz yaptı. Bu sektörümüzü 1,4 milyar dolar ihracatla hazırgiyim ve 1,1 milyar dolar ihracatla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Eylül ayında ihracatını en fazla arttıran sektörler ise yüzde 26 artış ile savunma ve havacılık, ve yüzde 23 ile fındık sektörleri oldu."
İLLERDE İHRACAT GERİLEDİ
İhracatın sergilediği pazar gelişmeleri hakkında bilgi veren Büyükekşi, eylül ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülkenin Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD olduğunu aktardı. İhracatın Almanya'ya yüzde 14, İngiltere'ye yüzde 11, Irak'a yüzde 32, İtalya'ya yüzde 2, ABD'ye yüzde 8 gerilediğini anlatan Büyükekşi, şu verileri paylaştı: "Eylül ayında AB'ye ihracatımız yüzde 11, Kuzey Amerika'ya yüzde 7 ve Afrika'ya yüzde 25 geriledi. En fazla ihracat yapan ilk 10 ilimizden Manisa'nın ihracatı eylül ayında yüzde 7, Sakarya'nın yüzde 14, Bursa'nın yüzde 15, Ankara'nın ve Gaziantep'in yüzde 17, İzmir'in ve Kocaeli'nin yüzde 20,Denizli'nin yüzde 21, İstanbul'un yüzde 22 ve Hatay'ın yüzde 30 düştü. Adana'nın ihracatı eylül ayında yüzde 16, ilk 9 ayda ise yüzde 14 geriledi."
CİHAN