Orkide Yağları, Expocomer tarafından düzenlenen ve Panama'da bütün sektörlerin katıldığı tek fuar olan, uluslararası katılımcı ve ziyaretçilerin biraraya geldiği Expocomer Panama 2015 Fuarı'ndan ihracat bağlantılarıyla döndü.
Fuarda tekstil ve aksesuarlar, gıda, inşaat malzemeleri, mobilya, hazır giyim, kimyevi maddeler, temizlik ve hijyen ürünleri, metal sanayisi, elektronik ve elektrikli ev aletleri sergilendi. Venezuela, Kosta Rika, Kolombiya, Ekvador, Peru gibi ülkeler başta olmak üzere 37 ülke katıldı. Fuarın düzenlendiği Colon Serbest Bölgesi, Panama Kanalı'nın stratejik konumu ve yıllık 10 milyar dolarlık ticaret hacmine sahip olması dolayısıyla Amerika kıtasının en önemli ticaret merkezlerinden biri konumunda. Fuarı değerlendiren Küçükbay A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, ülke olarak dış pazarlardaki etkinliğin ve yeni pazarlara açılma fırsatının arttığına dikkat çekti. Küçükbay, "Latin Amerika ülkelerinden nitelikli, profesyonel alıcıların ziyaret ettiği Expocomer Panama Fuarı'nın en yoğun yerinde kurulan Türkiye pavilyonu, Peru ve Meksika pavilyonlarının arasında yer alarak önemli ziyaretçi akınına uğradı. Zeytinyağı ve diğer bitkisel yağların önemli ihracat potansiyeli oluşturduğu Panama'da, Orkide Yağ'ın satışlarını arttırmayı hedeflerken yeni pazarlara açılma fırsatlarını da değerlendiriyoruz." diye konuştu.
'LATİN AMERİKA PAZARINI DEĞERLENDİRMEK İSTİYORUZ'
Panama'daki mevcut müşterilerle ve profesyonel ziyaretçilerle görüştüklerini aktaran Orkide Yağ İhracat Satış ve Pazarlama Müdürü Hamide Tunçsiper de deniz taşımacılığının ekonomik ve güvenli şekilde yapıldığı Panama Kanalı'nın, uluslararası pazarlara girişi daha da kolaylaştırdığını dile getirdi. Kanaldan günde ortalama 35-40 büyük geminin geçtiğini kaydeden Tunçsiper, "Pasifik ile Atlantik'i birbirine bağlayan Panama Kanalı, Panama'yı bölgesel nakliye üssüne çeviriyor. Orkide olarak geniş pazarlara açılımın sağlandığı bu fuarda yer alarak, Amerika kıtasında gücümüzü arttırmayı hedefliyoruz. 2016 yılında tamamlanması amaçlanan Panama Kanalı'nın genişletilme projesi ve beraberinde planlanan ulaşım altyapısının geliştirilmesiyle birlikte Panama'nın ticaret hacminde artış bekleniyor. Biz de bunu en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Latin Amerika pazarında ithalatçı firmalar, gıda ithalatı söz konusu olduğunda uzun bir evrak prosedürü ve 6 aya varan süreden sonra ithalat izni alıyorlar. Biz de Kolombiya ve Kosta Rika'dan güçlü distribütörlerle anlaşmaya vardık, evraksal sunumu yaptık. İnşallah bir süre sonra bu ülkeleri de Orkide ve Ekiz lezzetiyle tanıştıracağız. Aslında bu ülkelerde Türk ürünlerinin kalitesi ve rekabetçi fiyatı bilinmiyor. Bu noktada bu ülkelere giriş için anahtar olan Panama'ya gitmenin, tanıtımın önemi ortaya çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN