Evde kedi beslemenin mahzuru var mı?
DR. ALİ DEMİREL
Soru: Son üç yıldır yolum sürekli kedilerle kesişiyor. :) Biraz da eşimin ve çocukların da ısrarı ile evde kedi ile yaşıyoruz. Ben de kedimizi çok seviyorum. Özellikle de bu süreçte gurbet ellerde en büyük destekçimiz olarak görüyorum. Ancak iki konuda huzursuzum. İlki acaba doğal ortamında olması daha mı iyi olurdu onun açısından diye düşünüyorum. İkincisi ise kısırlaştırılması meselesi. Veterinerler bunu tavsiye ediyor ama dini açıdan uygun olan nedir? (Nesrin H.)
Her ne kadar insanoğlunun sadık dostu olma yakıştırması köpeklere yapılsa bile aslında gamsız ve miskin görüntülerine rağmen kediler de en az köpekler kadar sadık dostlarımızdandır.
Halk arasında kedilere çoğu zaman reva görülen sıfat, “nankörlük” olmuştur. Bunun gerçekliği elbette tartışmaya açıktır. Zira kanaatimize göre kediler nankör değildir. Onlarda, sabır ve şükür saklıdır.
Kediler, Üstad Hazretleri’nin ifadeleriyle şükranlarını kendisine iyilikte bulunanlara değil gerçek Rezzakı olan Yüce Yaratıcısına sunarlar. (bkz. Sözler, s. 334)
Bu girişten sonra sorunuzun cevabına geçelim isterseniz.
Kedi, az önce de ifade ettiğimiz gibi insanoğlunun en eski dostlarından olması ve insanlarla çok düşüp kalkmasından dolayı necis sayılmamıştır.
Nitekim Allah Resulü (s.a.s) bir hadislerinde bu hakikati şöyle dile getirir:
“O (kedi) pis değildir. Ancak o sizin etrafınızda dolaşanlardan biridir.” (Nesâî, Taharet, 54; İbn Mâce, Taharet, 32)
Hatta hepimizin malumu olduğu üzere Efendimiz (s.a.s), sahabenin önde gelenlerinden Hz. Abdurrahman b. Sahr’a kedileri çok sevmesinden dolayı “Ebû Hureyre-Kedicik babası” ismini vermiştir. (İbn Hacer, el-İsâbe, 7/202)
Dolayısıyla İslam fıkıh alimleri, evde kedi beslenmesinde bir mahzur görmemişlerdir.
Kısırlaştırma meselesine gelince:
Genel bir hüküm olarak kendilerine hiçbir fayda vermeyecek ve hatta zarar verecekse hayvanları kısırlaştırmak caiz değildir.
“Fakat evde beslenen kedi için durum farklıdır.”
Yukarıdaki cümleyi tırnak için aldım. Çünkü veteriner bir arkadaşıma ait bu söz.
Arkadaşım evde beslenen kedinin kısırlaştırılmasının kediye bazı faydalar sağladığını söyledi.
Nedir bu faydalar?
1. Kediler, beslendikleri ortam dışındaki hayvanlarla bir araya geldiklerinde çeşitli hastalıklar kapabilmekte ve bu hastalıklar yüzünden ömürleri kısalmaktadır.
2. Kızgınlık döneminde çiftleşemediği için acı çekip yorgun düşmektedir. Kısırlaştırılınca kızgınlık durumu oluşmamakta, dolayısıyla bu sorun ortadan kalkmaktadır.
3. Kısırlaştırılmaması durumunda doğacak yavrular büyük ihtimalle sokağa bırakılmaktadır. Evde beslediğimiz kedinin cinsi nedeniyle sokakta yaşaması oldukça güçtür.
Bu açıklamalardan kedilerin kısırlaştırılmasında gerek hayvan gerekse onu besleyenler açısından faydalar olduğu açıkça görülmektedir.
Dolayısıyla bu tür hayvanların “kendilerine gelebilecek zararları onlardan gidermek ve onlara fayda sağlamak” kuralına göre ekolojik dengeyi bozmamak şartıyla kısırlaştırmasında dinen bir sakınca görülmemiştir. (el-Fetâva’l-Hindiyye, 5/437; Merğînânî, el-Hidâye, 7/234